razglednica
Italija, Sicilija

Sicilija – najbolji sladoled na svetu sa pogledom na Etnu

Odakle početi priču o Siciliji? Na slikama se odmah vidi sva lepota ostrva, ali atmosfera, hrana, mirisi, ljudi, srdačnost, otvorenost, gostoprimljivost, to je ono što vas vuče da se vraćate po još! Zato sam i išla dve godine za redom.

???????????????????????????????

Sama Sicilija kao destinacija je bila moja želja i „tiha patnja“ već godinama unazad. Gledajući cene po agencijama, stalno sam je odlagala mislivši da je skupo i da mi treba puno para. Pored visokih cena aranžmana, posebno u avgustu, od agencija me odbijalo i to što vode u jedno mesto na 10 dana, što nikako nisam želela jer sam htela da obiđem više gradova, a ne da se zarobim u jednom gradu i da idem na izlete gde bih morala samo da protrčim kroz druge gradove na par sati.

A onda nakon što sam se prijavila na Couchsurfing (o tome pročitajte više u posebnom tekstu), rekla sam sebi „Zašto ne bi probala sama da organizuješ svoje putovanje kako želiš, uštediš novac i upoznaš pravo lice ostrva zajedno sa ljudima koji tamo žive?“

I tako je sve krenulo.

Plan je bio da se obiđu makar 3 grada po 4 dana, pa smo tako prve godine išle u Palermo, Ćefalu i u Taorminu, a ove godine u Kataniju, Sirakuzu i ponovo u Palermo.

sicilija1
Odmah da napomenem da organizovanje putovanja u sopstvenoj režiji oduzima veoma mnogo vremena. Treba naći avio-karte, smeštaj, organizovati koliko se ostaje u kom gradu (prethodno proučiti sva mesta, pa odlučiti gde uopšte ići), istražiti kakve su veze između tih gradova (da li je bolje voz ili autobus, koji je raspored, koliko koštaju karte i sl.), zatim gde je bolje da se ostane više dana, a gde je dosta možda dan ili dva.

Pored svega toga, vaše želje treba da se uklapaju sa željama osoba sa kojima putujete, pa je tu konstantno proveravanje još puno toga što iskrsne tokom samog planiranja, a iskrsne svašta! Pisaću više o tome u posebnom tekstu.

Koliko sve košta i kako i gde naći smeštaj i u kom gradu se locirati?

Ovo su me prijatelji i poznanici redovno pitali, pa ću ovde sve napisati detaljno.
Prvo cifre, jer nas to sve zanima prilikom odabira destinacije:

Avio karte: 260 EUR + 10 EUR prevoz do aerodroma (Alitalia, karte kupljene u Jumbo Travel agenciji početkom juna meseca, ako kupite ranije negde u maju, budu oko 240 EUR). Naša iskustva sa kompanijom Alitalija pročitajte u posebnom tekstu.

Iz nekog razloga, karte su bile jeftinije ako se uzmu preko agencije nego preko sajta avio-kompanije Alitalia. Leti se Beograd-Rim-Sicilija. Možete da sletite u jedan grad, a da se vratite iz drugog. Mi smo došle u Kataniju, a vratile se iz Palerma. To je dobra kombinacija ako pravite kružnu turu (a možete i prvo u Palermo, pa da se vratite iz Katanije).

ulicecefalu

Treba uvek proveriti i cene low-cost letova. Trenutno, nemamo low cost vezu do Rima ili Milana gde bi moglo da se presedne za Siciliju, ali uvek treba pogledati šta je u ponudi iz Temišvara ili Budimpešte, pa uporediti šta se više isplati. Takođe sam videla da su neke agencije prodavale avio-karte za čartere do Sicilije. Možda i to nije loša ideja, ali onda zavisite od njihovog datuma odlaska i povratka i onda nema promene mesta dolaska i odlaska. Sve treba dobro razmotriti i staviti na papir. Ako nađem neku povoljnu varijantu, navešću to ovde i na FB stranici.

sicilija2
Smeštaj: Katanija– 80 EUR (smeštaj u studentskom stanu), Sirakuza – 75 EUR (soba u velikom stanu), Palermo 75 EUR (soba u B&B kući). Dodatne informacije o smeštaju možete da dobijete ako kliknete na ime grada koji vas zanima.

UKUPNO 500 EUR po osobi za 12 noćenja u špicu sezone, bez hrane (6-18.8.2014).

Sicilija je toliko velika i toliko ima mesta koja vam mogu biti „baza“ (ako ne želite da menjate kao mi), da je najbolje da se informišete preko blogova i foruma, pogledate slike i pitate za savet, pa da prema sopstvenim željama odlučite gde želite.

Niko vam ne može reći gde da idete (a i ne treba), jer svako mesto ima svoje prednosti i mane, pa morate prvo sami sebi da postavite glavno i osnovno pitanje: Šta želim od svog odmora, odnosno kakav odmor želim?

Aktivan ili pasivan? Da li želim da sam ceo dan na plaži ili da obilazim i gradove, arheološka nalazišta, da idem na Etnu, da idem na plaže u okviru nacionalnih parkova (do kojih mora kolima), da obilazim sela i unutrašnjost ostrva, da izlazim uveče? Sve to rešiti unapred i ne nadati se da može sve (kao ja).

Prednost Sicilije je u tome što je mesto gde može da se ide i van letnje sezone. Zašto? Zato što ima sve, od živopisnih gradova prepunih istorijskih i antičkih lokaliteta, crkava, preko nacionalnih parkova i malih i ušuškanih sela u unutrašnjosti do predivne i raznovrsne obale i naravno Etnu. Leti je jako teško sve uklopiti, osim ako se ne ide na makar 2-3 nedelje i kolima, plus što vrućina zaista otežava obilazak većih gradova i lokaliteta. Van sezone je manja gužva, smeštaj je mnogo jeftiniji, a vreme je i dalje prijatno za celodnevne šetnje.

Najskuplje je u avgustu, odnosno u prvoj polovini avgusta. Tada i Italijani idu na odmor, cene smeštaja su mnogo više, a i veća je gužva na plaži i na ulicama. Udarna nedelja je „Settimana di Ferragosto“, odnosno nedelju dana oko 15. avgusta, tada su skoro svi na odmorima i mnoge lokalne prodavnice neće raditi. Na sam dan 15. avgusta ne radi NIŠTA!

Taj dan se provodi uglavnom na plaži, gde se dođe dan veče ranije, kampuje se na plaži uz vatromet u ponoć i noćno kupanje. Plaže zaista tog dana budu prepune, kao i putevi. Ko ne voli gužve, bolje da ne ide u tom periodu.

Satori

Idemo redom:

Prelepe fotografije plaža, atmosfere u gradovima, na trgovima i pijacama pogledajte u Galeriji.