Berlin heder
Nemačka

Kratka šetnja kroz Berlin

U Berlin smo drugarica i ja otišle sasvim slučajno. Tokom jednog hladnog i sivog novembarskog radnog dana 2010. godine, gledala sam sajt agencije Jungle Tribe i videla ponudu za 29. novembar u Berlinu, produženi vikend (2 noćenja), autobusom. Hoćemo li? Hoćemo, nije skupo (negde oko 100 EUR), uzećemo jedan dan slobodno na poslu i idemo!

Spakovale smo se i krenule, pravo posle posla na bus. Nismo imale baš jasnu predstavu šta će nas tamo dočekati i šta da očekujemo od grada. Imale smo par osnovnih “šta videti” informacija, a ostalo ćemo videti u hodu.

B.kapija

Odlazak autobusom do tamo nije prošao baš dobro. Sećam se da smo u Novom Sadu nekoga čekali ko se vraćao kući po pasoš, zatim je sneg počeo da veje dok smo se vozili kroz Mađarsku i Češku. Tu se negde i autobus pokvario i sećam se kako smo stajali na nekoj pumpi i čekali da se popravi.

Put prolazi pored Praga, kroz Drezden i zatim se stiže u Berlin. Već smo duboko zagazili u popodnevne časove i kada smo mislili – još malo i stigli smo, autobus je imao udes negde na ulasku u Berlin. Tu smo još vremena izgubili. Sećam se da smo iz Srbije krenuli negde oko 17-18h, a da smo na kraju u Berlin, potpuno umorni, gladni i već nervozni stigli sutradan negde oko 16h. Jasno vam je koliko je put bio naporan. Po planu je trebalo da stignemo u prepodnevnim časovima i da celo popodne provedemo u obilasku grada, ali se sve poremetilo.

Berlin nocu

Zbog ovog neprijatnog iskustva izazvanog stvarno nekom višom silom i čudnim spletom nepredviđenih okolnosti, ne bih preporučivala da se u Berlin ide busom. Daleko je. Pratite avio-karte na popustu ili pogledajte neku kombinaciju iz Budimpešte vozom.

Ušteda u novcu ne znači mnogo ako negde stignete potpuno slomljeni od puta.

Nakon smeštaja u hostel, imale smo snage samo da prošetamo malo po kraju i da nađemo neko mesto za večeru. Bile smo smeštene u jednostavnom i skromnom hostelu/pansionu Austriana, blizu poznate ulice Kurfurstendamm. Sećam se dok smo šetali da nam je prvi utisak bio koliko je hladnije nego u Beogradu, što je i normalno za taj period i bile smo oduševljene količinom novogodišnjih i prazničnih ukrasa. Uprkos svom tom umoru, grad nam se na prvi pogled baš dopao, pretpostavljam i zato što uopšte nismo uzele u obzir da će biti ukrašen i da će se osećati novogodišnja atmosfera.

Berlin pred novu godinu

Našle smo fin restoran/pab sa živom muzikom i probale ukusan “Berlin burger”.

Nakon što smo se odmorile, sutradan smo otišle sa grupom na pešačko razgledanje. Grupu smo u nekom trenutku izgubile, zastale smo negde da se slikamo, oni su produžili i više nismo mogle da ih nađemo, tako da smo nastavile obilazak same. Pošto je zaista bilo hladno, nismo mogle mnogo dugo napolju da izdržimo, odnosno češće smo svraćale na kafe i kratak odmor u kafićima nego što bismo da je bilo toplije. Trudile smo se što više da vidimo, jer smo se sutradan u popodnevnim časovima već vraćali kući.

 Šta da vidite ako imate malo vremena u Berlinu?

1. Ulica Kurfurstendamm – čuvena dugačka ulica, idealna za kupovinu i za šetnju. Mi smo imali sreće da smo bili blizu pa smo u ovoj ulici uspevali i da nađemo mesta za klopu i da kupimo ponešto. Tu se nalazi i ogromna robna kuća, KaDeWe.

berlin7

2. Brandenburška kapija – jedna od glavnih atrakcija Berlina. Izgrađena 1791. godine, predstavljala je jednu od kapija za ulazak u grad .

3. Bulevar Unter den Linden (Pod lipom) – čuveni berlinski bulevar. Prelepo ukrašen za praznike.

4. Checkpoint Charlie – čuveni granični prelaz između Istočne i Zapadne Nemačke.

berlin5

5. Ulica “Friedrichstraße” i centar grada “Mitte”. Za ovu ulicu kažu da je ceo Berlin u jednog ulici. Ekskluzivne kancelarije, robna kuća Galeries Lafayette, užurbani ljudi na ulicama, kafići.

Mitte

Tu se nalazi i moje omiljeno i potpuno neočekivano otkriće u Berlinu – Ogromna prodavnica Ritter Sport čokolade. U stvari, ovo je više od prodavnice. Na 3 sprata možete da kupite čokoladu, uživate u kafiću, napravite svoju čokoladu i da saznate više o istoriji čokolade. Ako volite slatkiše ili samo želite da kupite na poklon, ovu prodavnicu ne smete propustiti. Nalazi se u ulici Französische Straße, više informacija i fotografije pogledajte na sajtu prodavnice. Nema potrebe da naglašavam da je cena mnogo niža nego kod nas (ako se dobro sećam, čokolade su ispod 1 EUR) uz neverovatno veliki izbor ukusa. Veliki sam ljubitelj čokolade, tako da je ovo mesto pravo otkriće za mene i parče raja u Berlinu! Da li sam već rekla da obavezno tamo odete? :)

rittersport.store (foto: sajt ritter-sport.de)

6. Trgovi Alexanderplatz i Potsdamer Platz – dva glavna trga centralnog Berlina. Na Aleksandar Platz-u se nalazi u čuveni TV toranj i volela bih da smo imale vremena da se popnemo tamo i da vidimo pogled na grad. Postdamer Platz je mesto gde se susreće poslovni svet, kultura, zabava i kupovina.

berlin2

7. Muzejsko ostrvo – ako ste samo dva dana u Berlinu, verovatno nećete imati vremena za muzeje, ali je korisno znati da se na reci Špreji nalazi ostrvo sa pet muzeja. Čula sam da se Pergamski muzej ne sme propustiti.

8. Berlinska katedrala – najveća gradska crkva. Videli smo je samo spolja i to već u večernjim časovima. Sigurno jedna od važnijih znamenitosti grada.

9. Reichstag – zgrada parlamenta. I nju smo videli samo spolja, a po fotografijama drugih putnika sam videla koliko je lepa unutra. Obilasci se najavljuju preko ovog sajta.

10. Spomenik ubijenim Jevrejima širom Evrope – Hladan i potresan spomenik, pravougaoni oblici koji iz daleka podsećaju na veliko groblje. Zaista ostavlja jak utisak. Možete da hodate između ovih blokova, ulaz je slobodan. Sadrži 2.711 betonskih blokova različite visine.

Spomenik

Zašto je dobro posetiti Berlin krajem novembra i u decembru? Zbog Božićnih marketa! Prijatno smo se iznenadile kada smo videle da su marketi već bili postavljeni i u večernjim časovima smo rado šetale između drvenih kućica i kupovale poklone i suvenire.

berlin4

Takođe bi bilo lepo otići tamo tokom “Festivala svetlosti” – ove godine se održava od 9-18.10. – tada sve najvažnije znamenitosti grada dobijaju posebno, šareno osvetljenje uz raznovrsne svetlosne umetničke projekcije. Predivne fotografije i više informacija potražite ovde.

Festival of Lights

Po čemu pamtim Berlin?

Po odlično organizovanom metro prevozu, prodavcima kobasica na svakom koraku, po uličnim grafitima i urbanoj atmosferi koju osećate na ulicama grada. Sigurno ću se tamo vratiti jer pored toga što smo ovaj put smo zagrebale površinu, potpuno je ostao neistražen noćni život po čemu je ovaj grad poznat. Šteta je ići u Berlin samo na dva dana. Taman vam se dopadne, a već morate nazad. Restorani, kafići, klubovi, muzeji, galerije – sve to ostavljam za naredni put od minimum nedelju dana, verovatno na proleće ili u jesen.

grafiti

Da biste dodatno uštedeli tokom boravka, možete da kupite Berlin Welcome Card i da tako ostvarite popuste na ulaznice i razne druge pogodnosti (uključeni su i svi  vidovi prevoza): više na sajtu.

Predivne fotografije grada, uz informacije o aktuelnostima takođe možete da pratite preko FB stranice Visit Berlin.

Shopping savet za ljubitelje metal/gothic odeće i sličnih stilova: prodavnica X-Tra-X, ulica Schönhauser Allee 48. Stvarni nisu jeftine, ali su veoma kvalitetne i zanimljive, a prodavnica je ogromna i nudi veliki izbor.

Ako imate omiljena mesta u Berlinu, podelite sa nama u komentarima.