Cover
Slovenija

Šta da obiđete i gde da jedete dok ste u Laškom

Pivo – simbol Laškog

Znamo po čemu je Laško poznato  – po pivu! Svi smo probali njihovo čuveno pivo, a znate li da možete da obiđete i pivaru i da od stručnog vodiča saznate sve o proizvodnji piva? Od prvih koraka do krajnjeg pakovanja i distribucije – sve što vas zanima objasniće vam ljubazni vodiči iz Pivovarne Laško.

Naš obilazak trajao je nešto više od sat vremena, saznali smo kako se pravi pivo, u čemu je razlika između mutnog i svetlog piva i probali smo neke nove ukuse – moj favorit je pivo “sour cherry and chesnut”. Nažalost, u fabrici ne postoji prodavnica, ali u mestu Laško postoji supermarket gde možete da kupite razne vrste Laško piva, posebno uzmite ove Specijal vrste koje nisam videla kod nas.

Ako ste u Laškom ili okolini tokom jula meseca, predlažem sa posetite čuveni i tradicionalni festival Pivo i cveće koji tokom 3 dana okuplja najbolje pop-rok bendove iz Slovenije i regiona  – više o samom festivalu napisaću u narednom tekstu.

proba piva

Hrana kakvu ne jedete svaki dan – restoran Pavus

Volim iznenađenja na putovanjima. One momente koje niste predvideli niti planirali tokom pripreme i odlaska, a dogode se iznenada i podignu celo putovanje na nov nivo.

Takvo prijatno iznenađenje bio je restoran Pavus u Laškom.

Došli smo ovde na ručak u nedelju, da pred povratak probamo šta nude i da odmaramo oči pogledom na okolna brda. Restoran se nalazi u sklopu malog zamka-tvrđave Tabor, na uzvišenju koje ponosno motri na grad, a koja potiče još iz 12. veka – i radi tokom cele godine. Unutra je pravi topao ambijent zamka, dok je napolju velika bašta koja može da bude i natkrivena u slučaju kiše. Često se ovde ogranizuju venčanja, porodična slavlja i proslave krštenja, kao što je bio slučaj i kada smo mi bili.

Pogled na Lasko Restoran

Pustiću vas da kroz fotografije vidite šta smo sve probali – lokalne namirnice, povrće, riba i meso spojeni su neobičnim i kreativnim kombinacijama koje do sada nikada nisam imala prilike da probam. Ovde je gastronomsko uživanje podignuto na najviši nivo – zato i ne čudi što je ovaj restoran jedan od najboljih u celoj Sloveniji. Spremite se na pravu eksploziju svežih ukusa, maštovite kombinacije boja, aranžiranja i serviranja.

Dimljena riba

predjelo

Retka su mesta gde možete spontano da upoznate vlasnike restorana i glavnog šefa i da popričate o tome šta ste jeli – a ovde je to slučaj. Osećaćete se dobrodošlo i prijatno, a raznovrsno aranžiranoj hrani radovaćete se kao malo dete – makar sam ja imala taj osećaj. Ovo je porodični restoran u koji je utkano mnogo ljubavi i proklasno gastronomsko iskustvo i znanje glavnog šefa Marka Pavčnika, uz srdačan osmeh njegove supruge Katje.

Sve je zanimljivo i novo – nema ni traga od masne i teške hrane! Bićete siti, a nećete se osećati tromo i pospano. Ceo gurmanski doživljaj pratila su kvalitetna lokalna vina, po preporuci našeg ljubaznog konobara. Mi smo probali tzv. tasting menu od pet jela. U zavisnosti od doba godine, meni se menja, pa je najbolje da sa njima na licu mesta izaberete pravi meni za sebe.

glavno jelo

Vaše je samo da odete tamo. Za sve ostalo će se oni pobrinuti.

Na popodnevnu kaficu skoknite do Celja

Do sada ste već shvatili da, iako obožavam spa centre, volim i da vidim šta se nudi u okolini i da mi je uvek lepše kada je dan ispunjen raznovrsnim aktivnostima. Celje nam nije bilo u prvobitnom planu, ali na moje insistiranje da “hoću malo do grada”, ljubazni domaćini u hotelu preporučili su nam da odemo do Celja. Grad je zaista samo na 10 minuta vožnje od Laškog – šteta je ne obići ga.

Celje Celje2

Ovde je već znatno življe u odnosu na Laško, samim tim što je i mesto veće – a mi smo imali sreće da budemo tamo u vreme mini street food festivala. Na ovim festivalima “Otvorene kuhinje” učestvuju lokalni restorani i ugostitelji koji nude svoje specijalitete na simpatičnim tezgama. Festival menja lokaciju tako da na njihovom sajtu pogledate gde se nalazi sledeći (najčešće su u Ljubljani, ali mogu biti i u drugim gradovima Slovenije).

Palacinke prodavci prodavci2

Ovo je zaista odlična ideja – u jednoj opuštenoj i veseloj atmosferi subotnjeg popodneva, ljudi mogu da probaju najrazličitije specijalitete –  od arapske i libanske kuhinje, preko crnih hamburgera, buritosa, tajlandske klope i raznih slatkiša. Slike iznad će vam preneti deo atmosfere.

Ono što mi se najviše dopada kod Slovenije je to što nudi puno različitih sadržaja, a bez neke tenzije ili pritiska i bez gužve. Lako stižete iz jednog mesta u drugo, brzo se nalazi parking i mesto u kafiću ili restoranu, vikendi imaju tu neku usporenu notu koju veliki gradovi nemaju, priroda je divna čak i samo dok je posmatrate sa suvozačkog sedišta. Puno je različitih pejzaža i ambijenata na jednom mestu, nudi vam i more i planine u jednom danu – i gradove i jezera u drugom.

Mislim da ćemo se Slovenija i ja još družiti.