o-AIRLINE-TICKETS
Saveti

Najbolji sajtovi za traženje i kupovinu avio karata

Verovatno jedno od najčešće postavljenih pitanja u vezi putovanja, a koje sam dobijala i davno pre pisanja bloga je: Na kom sajtu da kupim avio kartu?

U ovom tekstu ću vam navesti sajtove koje koristim za praćenje cena avio karata i njihovu kupovinu, a vas pozivam da u komentarima navedete i druge sajtove koje smatrate korisnim i koje posećujete.

Sajtovi koji će biti navedeni u nastavku funkcionišu po principu pretraživača, odnosno, pretražuju druge, manje sajtove za kupovinu avio karata, kao i sajtove avio kompanija. Na taj način dobijate cene sa više sajtova na jednom mestu. Karte se najčešće ne kupuju na ovim sajtovima, odnosno, kada odlučite da kupite kartu bićete preusmereni na drugi sajt koji je ponudio odgovarajuću cenu karte i na tom sajtu ćete je i kupiti.

Da krenemo redom.

1. Skyscanner – Ovaj sajt najčešće koristim. Naime, jedna od stvari koje volim kod ovog sajta je opcija “whole month”. Šta to znači? Kada unesete grad iz kojeg letite i željenu destinaciju, sledeći korak je da unesete i datume odlaska i povratka. Kada izaberete whole month umesto konkretnog datuma, dobijate prikaz datuma za ceo mesec i odmah možete da vidite kada je karta najjeftinija u tom mesecu. Ako ste  fleksibilni oko datuma, ovo je odlična opcija koja vam štedi mnogo novca. Nekada samo dan ili dva razlike mogu da vam uštede novac. Pogledajte u dole navedenom primeru kolika može da bude razlika u ceni, u zavisnosti od datuma.

Skyscanner1

Skyscanner2

Takođe, postoji opcija da izaberete “find the cheapest month” što znači da će vam sam pretraživač pronaći mesec kada je najpovoljnije da dođete do svog odredišta. Ovde naravno budite oprezni jer postoji razlog zašto su karte za neke destinacije najjeftinije u određenom mesecu, odnosno, logično je da će biti najpovoljnije van sezone ili kada se očekuju loši vremenski uslovi na destinaciji.

Ovaj sajt do nedavno nije imao opciju “Multi-city” ali su je nedavno uveli, što je veoma korisno. Ova opcija je odlična ako želite da sletite u jedan grad, a da se vratite iz drugog. Na primer, želite da obiđete Italiju i plan vam je da sletite u Rim, a da se kući vratite iz Milana. Te karte uopšte ne moraju da budu skuplje nego da se vraćate iz grada u koji ste i sleteli, što možete da vidite u primeru ispod.

skyscanner3

skyscanner4

Želim da vam skrenem pažnju na par stvari (uzimam primer leta BG-Barselona koji smo imali iznad). Kada ste izabrali datume nakon što ste pogledali kada je karta najpovoljnija, sledi niz koraka pre same kupovine.

skyscanner5

Kada nađete odgovarajuću cenu, obavezno kliknite na Details. To kažem jer ćete tako moći da vidite kolike su pauze na konekcionim aerodromima i da li imate dovoljno vremena. U primeru ispod, iako je cena karte povoljna, ne bih kupila ovu kartu jer bih imala samo 40 min za konekciju, a sigurna sam da to nije dovoljno. Obratite pažnju da bi vreme između letova trebalo da bude minimalno oko 2 sata.

skyscanner6

Takođe, biće vam i ponuđene opcije da odete jednom avio kompanijom, a da se vratite drugom. Neke od ovih avio kompanija će možda biti low-cost. Tu obratite pažnju da li morate da doplaćujete za prtljag. Sve dodatne opcije za podešavanje nalaze se sa leve strane na sajtu pretraživača (na primer da li želite jedno ili više presedanja, kada želite da bude let, koliko dugo želite da maksimalno traje putovanje i slično).

2. MoMondo – ovaj sajt koristi puno mojih prijatelja i njega sam često koristila dok Skyscanner nije uveo multi-city opciju. Koristim ga i dalje, najčešće da uporedim cenu u odnosu na sajt avio kompanije ili Skyscanner. I ovde možete da pratite cenu karte, putujete različitim avio kompanijama, uključujući i low-cost kompanije.

Ako putujete low-cost kompanijama, obratite pažnju na kofere, odnosno veličinu kofera koja je uključena u cenu i veličinu koja se dodatno plaća. Ako kupujete čekirani prtljag (veliki kofer), obavezno to uradite odmah na sajtu, a ne na aerodromu jer će biti skuplje. Takođe, čekirajte se za let na sajtu zato što se čekiranje na aerodromu plaća.

Ovo je jedan od najpoznatijih sajtova i stranci ga često preporučuju.

MoMondo1

MoMondo2

3. Quest Organizer – o njima sam pisala u posebnom tekstu. Dvoje svetskih putnika koji su osmislili ovaj pretraživač, objasnili su mi da je jeftinije kupovati više karata u jednom smeru i kretati se alternativnim rutama, nego kupovati odmah povratnu kartu. Na ovaj način možete da vidite više gradova, a da platite manje ili isto kao da ste kupili direktnu povratnu kartu. U stvari, ovaj pretraživač umesto vas traži najpovoljne kombinacije i rute da dođete do svog odredišta i da vidite još najmanje jednu destinaciju na svom putu. Ako ste fleksibilni i avanturista, pogledajte šta bi vam ovaj sajt ponudio.

4. Vuelos Baratos – za ovaj sajt sam takođe čula od prijatelja i bio je jedan od prvih koje sam koristila. Sada ga malo manje koristim, ali i dalje pogledam koje cene nude.

vuelosbaratos1

 

Par važnih stvari:

U primeru iznad vidimo ovaj let do Barselone košta 168 EUR. Međutim, kada odete na sajt kompanije da kupite kartu, videćete da je to cena bez kofera, odnosno samo sa ručnim prtljagom!

Pazite dobro na ovakve stvari jer sve veći broj “regularnih” avio kompanija sada nudi različite cene karata u zavisnosti od toga da li imate veliki kofer.

Hoću da kažem da više nije 100% sigurno da to što ne letite low-cost kompaniom podrazumeva da imate pravo na kofer (čekirani prtljag). To uvek proverite na sajtu avio kompanije i na samom sajtu na kojem kupujete kartu.

Znam da bi vam traženje karata na velikom broju sajtova oduzelo previše vremena. Zato pogledajte ove sajtove koje sam navela iznad i odaberite makar dva na kojima ćete proveravati cenu. Razlike u ceni su moguće, tako da se nemojte ograničavati na jedan pretraživač.

Takođe je moguće da će vam pretraživač naplatiti proviziju za kupovinu preko određenog sajta. Na primer, gledala sam neku kartu na Expedia.com i njihova provizija je oko 5 EUR.

Planiram još par tekstova na temu avio karata i imaću gosta sagovornika na ovu temu, tako da vam savetujem da se prijavite za newsletter (u podnožju sajta) i da redovno pratite blog na društvenim mrežama kako biste među prvima saznali sve najnovije informacije. Za lične konsultacije oko kupovine karata, možete da me kontaktirate.

Sva dodatna pitanja možete navesti u komentarima. Pozivam vas da napišete svoja iskustva i nedoumice vezane za kupovinu karata, kako bih zajedno sa gostom u sledećem tekstu odgovorila na sve vaše nedoumice.