atina zalazak
Zanimljivosti

Gde za 1.maj – predlozi za pravi odmor i dobro razgledanje

Gde ideš za praznike? Pa kako još ne znaš – pitaju me svi ovih dana, a verujem i vas. Imam par predloga koje sam vam pripremila i nadam se da ću vam pomoći da se odlučite.

Da biste se što brže odlučili, postavite sebi i saputnicima ovih par pitanja:

  1. Koliki nam je budžet?
  2. Da li želimo da putujemo avionom ili kolima/busom/vozom?
  3. Srbija/region, evropski gradovi ili nešto dalje?
  4. Da li nam je 5 dana dovoljno za željenu destinaciju?
  5. Da li ćemo boraviti u jednom mestu ili praviti kružnu turu?
  6. Najvažnije: gde nam se stvarno ide?

Ideja 1: Evropski gradovi, avionom  – Rim, Barselona, Atina ili Štutgart?

Ako želite da putujete u neke od evropskih gradova avionom, sada je poslednji momenat za kupovinu avio karata zato što će vremenom biti samo skuplje. Takođe, smeštaj rezervišite odmah i spremite se da će biti skuplji nego inače (sada je udarna sezona). Moja preporuka su ova četiri grada:

RIM – All roads lead to Rome

Zašto: atmosfera, hrana, predivno vreme, odličan sladoled, neverovatne kulturne i arheološke znamenitosti ili jednostavno – Italija! Čak i ako niste “u fazonu” obilazaka, posetite Rim. Nađite neki mali ušuškani trg, sedite i naručite espresso (upamtite, kapućino se pije samo do 11 ujutru), jedite pastu i naravno ne tražite kečap preko pice! :) U Rim se ide da se uživa – tamo sam bila pre par godina baš za 1.maj – biće gužva i milion turista, na to se spremite. Ja sam oduševljena Rimom i ponovo ću ići tamo što pre. Dosta sam pisala – neka vas moje fotografije ubede:

espressoitiramisu

Rim1

rim3

BARSELONA – Tapasi, Gaudi, La Rambla i more

Ovoj fantastičnoj mediteranskoj lepotici sam posvetila dva teksta na blogu – ako čeznete za velikim gradom pored mora – pravac Barselona. Ovde možete pročitati kako da se najbolje spremite za odlazak, a ovde šta možete da vidite i šta da probate od lokalne hrane i slatkiša. Barselona je potpuno drugačija u poređenju sa Rimom – ali na svoj način neverovatna i estetski veoma interesantna. I ovde puštam da vas fotografije ubede, pogledajte više u Galeriji.

Setaliste

ATINA – Kreativni haos u belom okruženju

Atina je jedan od onih gradova u kojem smo drugarica i ja skoro istovremeno rekle: Ovde bismo mogle da živimo! Živo je neprekidno i imam utisak da nam tu nikada ne bi bilo dosadno. Ljudi su srdačni i otvoreni, hrana je kao što svi znamo fantastična! Svuda po gradu nalazi se ogroman broj kafića, barova i taverni – a posebno otkriće su Roof top barovi sa kojih se pruža pogled na ceo grad. Akropolj, muzeji, izleti – da li je potrebno dalje da nabrajam? A i more je blizu!

Atina-Plaka

ŠTUTGART – Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?

Otkud sad Štutgart, pitate se? Štutgart je bio moje malo prijatno iznenađenje, kada sam ga posetila pre par meseci. Ako ste okruženi dečacima, bilo malim, velikim ili onim odraslim i ako su veliki ljubitelji automobila, odvedite ih u Štutgart! Tamo se nalazi fabrika i muzej Mercedesa, kao i fabrika i muzej Poršea. Oba sam obišla i iako sam mislila da me to u suštini i ne zanima previše – bila sam oduševljena! Grad je ušuškan u zelenilu, mali i živahan, tako da možete da se šetate, isprobate odlične slatkiše, popijete po koje pivo, kupujete, bez žurbe i stresa koju nekada nose veliki gradovi.

porsenapolju

 Prosemuzej

stutgart grad

Ideja 2: Manji evropski gradovi, a blizu – možete kolima/mini busom ili avionom – Beč ili Solun

U Beču sam bila dva puta i uvek ga doživljavam kao savršeno ušuškano mesto za produženi vikend – dovoljno mali da vas ne zamori previše, a dovoljno veliki da vam ispuni dane kvalitetnim obilascima i kupovinom. Slatkiši i kafa su na svetskom glasu, to već znate! Ovde pročitajte gde da se smestite i šta da posetite!

Ne bih odbila produženi vikend u Solunu – grad je prepun mladih, a to što možete da šetate pored mora, pijete nes frape i jedete fetu za mene je više nego dovoljan razlog da se krene na put. U tržnom centru Cosmos ili u nekoj od radnji u centru možete da svratite u kupovinu, a i čuveni manastiri Meteori su na dohvat ruke. Kako smo se mi provele tamo  – pročitajte ovde.

IMG_3024+ - Copy

Ideja 3: Spa centri – Srbija ili Mađarska – zato što na odmoru treba da se odmorite

Ako ste rešili da se stvarno dobro odmorite, da nigde ne jurite i potrebne su vam kvalitetne masaže, bazeni i raznovrsne saune, proučite ponudu spa centara u Srbiji ili u okolini. Nedavno sam istraživala spa centre u okolini Segedina i pružila vam detaljni izveštaj o njihovoj ponudi. Ako želite da se odvojite od gužve i sveta, naspavate u tišini i pročitate par dobrih knjiga, tu je skriveni hotel Barack u Mađarskoj, o kojem sam vam takođe već detaljno pisala. Izbora ima, samo požurite sa rezervacijama!

Bazen

Jeste li odlučili?