Rodos Utisci sa putovanja
Grčka

Zašto volimo da letujemo u Grčkoj?

Leto je na pragu! Iako sam sada na drugom kraju sveta i u stvari idem ka zimi, a ne ka letu, vaša pitanja o tome gde da letujete u Grčkoj i šta vam preporučujem uvek me mislima vraćaju u nekadašnji komšiluk.

Često razmišljam zašto toliko volimo Grčku. Imam prijatelje koji godinama idu samo tamo. Nigde više. I to uglavnom u isto mesto, isti hotel ili apartman. A znam i ljude koji istražuju, putuju, kombinuju kopno sa ostrvima, Atinu i neki island-hopping ili samo dobri stari Halkidiki.

Početak maja je idealni period da se planira letovanje. Sada se razmatra, planira, skupljaju informacije i razrađuju taktike.

Da li videti nešto novo ili se vratiti starom, dobrom i proverenom?

Šta volimo u Grčkoj?

  1. Boju mora i plaže

Koliko sam puta čula rečenicu „Nigde nije more kao u Grčkoj“. Slažete li se sa ovim? Plaža Balos na Kritu, ušuškane plaže na Rodosu i Lefkadi, prirodna hladovina i frape. Zašto menjati dobru kombinaciju? Imate li omiljenu plažu? Ili volite da svake godine menjate?

Krit Balos plaza

  1. Hranu i kafu

Često mi se čini da bih grčku salatu, fetu i tople lepinje mogla da jedem svaki dan. Po ceo dan. A jeste li primetili kako stavljaju cimet u mleveno meso? A tek musaka. Dok ovo pišem, već guglam grčke restorane ovde u Melburnu…
Oduvek mi je hrana bila neizostavni deo svakog putovanja. Hrana nas okuplja, zbližava, uveseljava. Deleći hranu sa drugima, dajemo im deo svoje pažnje i ljubavi, a razmenjujući recepte i priče „Ej mi ovo isto pravimo, samo ovako“….“A kako ovo pravite, mogu li recept da dobijem?“ dajemo deo svoje kulture i tradicije i upijamo novo. Stvaramo prijateljstva i širimo pozitivnu energiju.

Grcka salata

Nakon svakog odlaska u Grčku, pokušavala bih da napravim onaj njihov frape u kućnoj varijanti. Puna entuzijazma donesem Nes kafu koju oni koriste, čak kupim i ono kondenzovano mleko i nikad mi ne ispadne kao njima. U čemu je tu fora, otkrijte mi tajnu?

  1. Ljude

Ako ne upoznamo ljude u zemlju u kojoj boravimo, kao da nismo tamo ni bili. U ovo čvrsto verujem. Znamenitosti pogledamo, obiđemo i fotografišemo. Neke od njih zaista i doživimo. Sa ljudima stvaramo uspomene. Sećanja, avanture, priče. Samo razmislite – o čemu najviše pričate kada se vratite sa odmora? Najčešće o događajima sa ljudima koje ste na moru upoznali. U Grčkoj osećamo toplinu dobrodošlice. Domaći smo, opušteni.

Pre možda dve godine, na Couchsurfingu sam postavila par pitanja o smeštaju u Atini. Dobila sam veliki broj odgovora, poruka dobrodošlice i iskrenih saveta. Poziva na druženje, obilaske, uz nepregledni broj preporuka i insajderskih saveta. Ne pamtim da sam za neku drugu destinaciju dobila toliki broj poruka i da je bio toliki odziv na jedno jednostavno pitanje.

Pesacka tura Atina

Grčka vas čeka i ove godine. Dok se ja budem borila sa australijskim zimskim kišama, neke od vas, a posebno one koji svoja jutra započinju sa Dobro Jutro margarinima, čeka prilika da osvoje čak 5 porodičnih putovanja u Grčkoj!

I to ne bilo gde – spremajte se za Krf, Lefkadu, Hanioti, Pefkohori i Pargu.  Svi iz moje bliže okoline su posetili ova mesta, a većinu njih više puta. Krf zbog prelepog glavnog grada Krfa, istorijskih događaja koje nas vezuju za to mesto i emocija koje budi. Plaže, izleti, razgledanje ostrva i otkrivanje gastro avantura.

Svaki put kada bih pogledala slike sa Lefkade, pomislila bih da je boja mora nerealna. Da li zaista postoji mesto sa takvim morem tako blizu? Izgleda da postoji. Četiri glavne plaže Egremni, Porto Kaciki, Milos i Katizma odaju utisak da ste na Maldivima. Ili na Karibima? Jonsko more je ovde u punom sjaju i bezbroj nijansi plave.

Lefkada boja mora

Kontinentalni deo Grčke je kao odlazak kod starog, dobrog prijatelja. Udobno vam je, poznato i blizu. Svi oko mene su redovni posetioci Haniotija, Pefkohorija i Parge. I to godinama. Mala i ušuškana mesta, za porodice, parove i relaksirajući odmor. Taman za desetak dana, da vas odmor ne zamori.

Koga ćete ove godine upoznati i šta ćete jesti na nekim od najlepših plaža Mediterana? Da li vam zavidim? Možda malo.

Već sam rezervisala sto u grčkom restoranu u komšiluku. Jedva čekam tzatziki.

Tekst je napisan u saradnji sa kompanijom Dijamant.