featured
Afrika

Safari u Keniji – kada ići i šta su Velike migracije?

Napustili smo Najrobi i krenuli na safari. To je to. Zbog ovoga sam došla. Ja sam u Keniji i idem na safari, ovo se stvarno dešava, pokušavam nekako sebe da ubedim dok sa nestrpljenjem očekujem da stignemo na odredište i da vidim kako sve to uživo izgleda.

mapa najrobi masai mara

Put je naporan. Asfalt se brzo gubi, čeka nas samo prašina, savana i truckanje. Poskakujemo u kombiju dok jurimo ka Masai Mari, mestu gde ćemo spavati u šatorima, u Masai plamenu i odakle ćemo ići na safari. Radi me adrenalin, onaj osećaj da je svaki momenat samo sada i verovatno nikad više. Da se ovi momenti neće ponoviti dva puta. Upijam što više, toliko da, dok ovo sada pišem posle skoro godinu dana od tog putovanja, pamtim toliko detalja sa puta – pripadnike Masai plemena koje srećemo duž puta zajedno sa stokom, pesak svuda po licu i kosi, nepreglednu ravnu savanu i simbol Afrike – drvo akacija. Ako ni po čemu drugom, po vegetaciji odmah znate da ste na drugom kontinentu.

akacija

put na safari

Kada ići na safari

Kada se radi o klimi u Keniji, možemo je podeliti na sušne i na vlažne, odnosno kišovite periode/mesece. Kenija se nalazi na ekvatoru i generalno ima prijatnu toplu klimu.

Sušni period traje od juna do oktobra – to su najhladniji meseci, odnosno zimski period u ovom delu sveta. Dnevne temperature su oko 23 stepena, ili oko 28 stepeni ako ste blizu obale (na nižoj nadmorskoj visini). Jutarnje i noćne temperature su oko 10-15 stepeni. Kao što vidite, nema govora o pravoj hladnoći, već o afričkoj :) Ovo je, rekla bih, idealno vreme da se ide na safari. Dovoljno je toplo da možete u majci kratkih rukava, a večeri su dovoljno prijatne za spavanje. Samim tim što nema kiše, ima manje komaraca, nemojte to zaboraviti!

Kišni period traje od novembra do maja – ovo je letnji period, gde su dnevne temperature oko 28 stepeni, u zavisnosti od toga gde se nalazite (uz obalu je toplije, u Najrobiju je hladnije). Ovo ne znači da u ovom periodu ne treba ići, jer se i ovi meseci dele na 3 manja perioda:

  • novembar i decembar – period tzv. “kratkih kiša”. To su meseci sa povremenim letnjim pljuskovima u popodnevnim i večernjim časovima.
  • januar i februar  – promenljivo vreme sa dužim sunčanim periodima. Nepredvidiv period kada se radi o količini kiše.
  • mart, april i maj – period tzv. “velikih kiša”. U ovim mesecima, pored čestih kiša, bude i visoka vlažnost vazduha pa se ne preporučuje odlazak u ovim mesecima.

mravinjak

Šta su “Velike migracije?”

Ako želite da vidite što veći broj životinja dok ste na safariju, preporučuje se da u Keniju dođete tokom perioda tzv. Velikih migracija. To je prirodna pojava migracija životinja, odnosno gnuova i zebri u okviru prirodnog rezervata Serengeti.

Prvo da pojasnim par termina:

Nacionalni park Serengeti – Ovaj ekosistem nalazi se većim delom u Tanzaniji, dok je njegov severni deo, koji se naziva Masai Mara u Keniji. Ceo ekosistem se prostire na oko 30.000 km2. Mi smo išli na safari u Masai Maru, jer smo išli iz Najrobija. Neke agencije preskaču Najrobi, putnike vode odmah u Tanzaniju, u neka od mesta ispod Kilimadžara i odatle vode ture na safari u druge delove Serengetija. Ovo vam pričam da biste pre odlaska znali koji deo nacionalnog parka ćete videti tokom svog safarija i da biste imali okvirnu orijentaciju gde ste.

Serengeti1

Velike migracije gnuova i zebri – Ceo Serengeti je veoma bitan za životinjski svet Afrike jer se upravo ovde odvija najveća migracija životinja – oko dva miliona gnuova i zebri pravi veliki krug po nacionalnom parku Serengeti, putujući iz Tanzanije do Masai Mare i nazad, prateći kiše i rast trave koju kiše donose.

Ovu pojavu takođe nazivaju i Seven New Wonders of the World i The World Cup of Wildlife. Ovo možete da vidite samo u ovom delu sveta i nigde više, zato vam i preporučujem da na safari idete baš u toku perioda Velikih migracija kako biste videli ovaj fantastični prirodni fenomen. Ove migracije se dešavaju od juna do oktobra, a najzanimljiviji deo je gledati gnuove kako prelaze reku Maru u čoporu. Tu ih vrebaju razne opasnosti: krokodili ih čekaju u prikrajku, a postoji i opasnost od davljenja i napada većih životinja. Takođe, u Masai Mari se nalazi i najveća koncentracija lavova.

mara-serengeti-migration

Slika iznad prikazuje godišnje kretanje zebri i gnuova – ovo je zaista važno da znate jer je prizor njihovog kretanja u čoporu zaista jedinstven. Ako vam je san da posetite Keniju, budete na safariju i da vidite sve ove životinje u prirodnom staništu, obavezno obratite pažnju na Velike migracije, ovaj prirodni krug kretanja životinja u potrazi za vodom i hranom koji nikada ne prestaje. Tu se vidi sva lepota i surovost prirode, borba na život i smrt, zebre i gnuovi s jedne strane i njihovi predatori – lavovi, leopardi, hijene, čite i aligatori s druge, koji ih neprekidno posmatraju i čekaju pravu priliku.

krokidili

 U narednim tekstovima detaljnije ću vam opisati kako izgleda sam safari i kako smo se proveli u plemenu Masai.

Pratite nas!

Sve fotografije: Utisci sa putovanja i saputnici u grupi