featured
Malta

Malta – kamenčić na sred Mediterana

Moji utisci sa Malte biće prikazani uglavnom kroz fotografije. S obzirom na to da je od putovanja na Maltu prošlo dosta vremena, neću ovoga puta pisati o restoranima, kafićima, klubovima i sl. detaljno navodeći imena i adrese jer se sigurno mnogo novih mesta otvorilo od tada, ali ću se potruditi da vam prenesem neki opšti utisak i da kroz fotografije prenesem atmosferu sa tog ostrva.

Vidim da je Malta i sada veoma aktuelna kao destinacija za letnji odmor, tako da ću vam iskreno preneti svoje utiske da biste mogli da odlučite da li je Malta pravo mesto za vaše letovanje.

Valeta

Zašto Malta?

Na Maltu sam otišla u onom periodu kada su nam trebale vize za EU zemlje (2007. godine). Pošto sam prethodno već bila u Turskoj 3 puta, gledala sam gde bih mogla da idem, a da se ne ponižavam čekajući u redovima za vize i tako je izbor pao na Maltu. Ne znam kako, ali tada nam nisu trebale vize za ovo ostrvo. Odlično se sećam da aranžman nije bio nimalo jeftin, ali kako nismo imali tada mnogo izbora, a Malta nam je delovala neistraženo, daleko, pomalo misteriozno i zanimljivo, rešili smo da ipak odemo.

IMG_0756

Vidim da je i sada jako skupa (oko 600 EUR sa taksama, za samo 7 noćenja u avgustu), tako da je potrebno dobro razmisliti da li bi vam Malta pružila odmor kakav želite.

Bili smo smešteni u Sliemi, jednom od letovališta blizu glavnog grada, Valete. Drugo poznato letovalište je Sent Džulians (Saint Julians) koje se nalazi u produžetku Slieme i spaja ih šetalište uz more. Sećam se užasnog hotela sa prastarim nameštajem, ali ne mogu da se setim kako se zvao :) Ako idete na Maltu, obratite pažnju na hotele sa 3 zvezdice jer su mnogi u jako lošem stanju (makar su bili tada, moguće je da su se renovirali). Ipak proverite.

Plaže na Malti

Kada pogledate slike biće vam odmah jasno kakva je plaža u Sliemi. Kamenita obala, uz jak vetar, često je bio toliko jak da nije ni moglo da se ostane dugo na plaži već je moralo da se beži u neki ograđeni kafić. U vodu se ulazi pomoću nekih starih merdevina i tako se i izlazi, s tim što kad izlazite, usled jakog vetra i talasa, morate dobro da ciljate da doplivate baš do merdevina i da bezbedno izađete iz vode.

IMG_0752

IMG_0797

Tako da u Sliemi otpada ona varijanta uživanja na plaži uz dobru knjigu i plivanje dok vam se prsti ne smežuraju. U Sliemi odseda najveći broj turista, iako ima i manjih mesta na ostrvu, tako da ako iznajmite auto, možda možete da nađete bolju plažu po svom ukusu. Imate u vidu da se vozi levom stranom.

Sliemaobala

Valeta – glavni grad

Glavni grad je napozitivniji utisak sa Malte. Pošto je blizu Slieme, stalno bismo tamo odlazili, malo u razgledanje, pa malo na kafu, pa onda u kupovinu. Grad je dobio ime po Žanu de Valetu, Velikom majstoru Reda Svetog Jovana Krstitelja, koji je 1566. godine postavio kamen temeljac ovog grada. Kada je jedan britanski premijer posetio Valetu 1830. godine, opisao je kao: “a city built by gentlemen for gentlemen“. I to jeste dobar opis ovog grada koji prema popisu iz 2008. godine ima oko 6.000 stanovnika.

IMG_0708

Ovaj grad-utvrđenje napravljen je tako da vam nikada nije vrućina dok se šetate njegovim uskim ulicama, položaj ulica prema moru omogućava stalno strujanje morskog povetarca i pruža neki prijatan osećaj. Vidi se da je grad planski građen i sve je skladno. Ulice se seku pod pravim uglom, dok postoje i glavni i sporedni trgovi. Na ulasku u grad je i velika autobuska stanica koja vas povezuje sa drugim delovima ostrva. Sam grad je prijatan za šetnju i uveče, a što se tiče kasnijih večernjih časova, nije posebno živ. Čini mi se da je više namenjen za neke dnevne obilaske znamenitosti, kafenisanje i kupovinu.

Obavezno posetite Katedralu Sv. Jovana Krstitelja. Iako spolja ne deluje impozantno, unutra je fascinantna, čak je i pod obložen nadgrobnim pločama Vitezova. Više informacija potražite na sajtu katedrale.

IMG_0701

Izleti

Kako je opcija uživanja na plaži brzo otpala, rešili smo da idemo na razne izlete i da tako provedemo vreme na ostrvu, kako bismo videli što više mesta. Obilazili smo Mdinu, “grad tišine” i staru prestonicu Malte, zatim fabrike stakla, ribarska sela, ostrva Gozo i Komino i čuvenu Plavu Lagunu.

IMG_0636

IMG_0629

Plava laguna mesto sa savršeno čistim i mirnim morem, s tim što je tu velika gužva jer svi brodovi koji vas vode na izlete tu staju, a ni tu nema plaže, već ležite po stenama.

IMG_0815

Na zgradama boje meda širom ostrva, primetićete tipične balkone, koje sam posle sretala i po grčkim ostrvima i na Siciliji. Najčešće ofarbani u šarene boje, upadaju u oči i daju dodatni kolorit gradu.

IMG_0643

Maltežani su potpuno ludi za vatrometom. Ako budete na Malti u vreme kada je neki verski praznik, spremite se za jak vatromet koji traje i traje. Celo ostrvo odzvanja od šarenih vatrometa kojih je najčešće bilo i nekoliko za veče.

Takođe ćete primetiti jako puno crkava na ostrvu – ima ih oko 360!

IMG_0659

Sećam se kako nam je vodič pričala o visokom standardu stanovnika na Malti, nakon moje konstatacije da mi je čudno što prodavnice ne rade u večernjim časovima kada turisti najviše šetaju. U poređenju sa Turskom, gde sve radi negde do 1-2 sata noću i gde možete svašta da kupite dok idete do grada ili se iz njega vraćate, na Malti uglavnom rade dvokratno i zatvaraju negde oko 20h. Vodič mi je samo rekla – Pa bogati su, ne moraju toliko da rade… :)

S obzirom na kamenitu strukturu ostrva, malo šta uspeva na samoj Malti, tako da se većina voća i povrća uvozi, posebno iz Italije, tako da ostrvo nije jeftino.

Po ostrvu će vas prevoziti šareni i slatki autobusi, mi smo ih redovno koristili kako bismo došli iz Slieme do Valete. Ostale izlete smo uplatili preko agencije. Sada bih verovatno sve obišla u samostalnoj organizaciji.

IMG_0829

Noćni život

Dok se šetate iz Slieme ka St.Julians-u nekako ćete imati utisak da je ceo noćni život upravo tamo. Međutim, iako sve deluje puno, ubrzo shvatate da su oko vas tinejdžeri i da se osećate kao da ste im tetka koja je tu zalutala. Malta je poznata po školama jezika tako da je tokom leta prepuna mladih ljudi, uzrasta negde oko 14-16 godina koji su tu došli na kurs. Ako ste tog uzrasta ili imate decu tog uzrasta, onda ćete tamo naći klub za izlazak i biće vam super.

Malo starija ekipa uglavnom boravi na terasama restorana ili u odabranim kafićima. Jedno od nacionalnih jela, kako smo čuli je zečetina, ali nismo probali. Ako se nešto promenilo u noćnom životu Malte, napišite mi u komentarima. :)

Iz ove perspektive, nakon što je prošlo toliko godina, drago mi je što sam videla Maltu – da su okolnosti u našoj zemlji bile drugačije, verovatno mi ona ne bi bila prvi izbor jer pripadam onima koji vole da plivaju i znači mi dobra plaža i mirnije more, što tamo nisam našla, možda zato što nisam imala auto. Malta je interesantna da se doživi, mada možda nije savršena letnja destinacija. S druge strane, ako vam peščane plaže i mirno more nisu prioritet, već tražite druge sadržaje, Malta može biti zanimljiva upravo zato što je različita, istorijski je zanimljiva i veoma bogata i nije klasično ostrvo za letovanje.

Ako ste posetili Maltu, podelite svoja iskustva u komentarima!

IMG_0738

IMG_0741