BlaBlaCar2
Zanimljivosti

BlaBlaCar – moje iskustvo deljenja prevoza

Za BlaBlaCar sam čula još 2013. godine kada sam pravila planove za odlazak na Siciliju. Sećam se da sam se preko Couchsurfing-a raspitivala kako je najbolje da iz Palerma stignemo do nekih od najlepših plaža Sicilije, a da ne rentiramo kola. Autobus nije bio opcija jer nisu postojale linije do željenih plaža. Skoro svi su mi isto odgovorili – BlaBlaCar.

Uopšte nisam imala pojma šta je to, pa sam istraživala, videla da iako se u Italiji koristi u velikoj meri, kod nas ne postoji. Na sreću, vremenom smo i mi dobili srpsku verziju ovog sajta (BlaBlaCar Srbija) – čekala sam pravu priliku da isprobam deljenje prevoza i konačno je spontano stigla.

Šta je BlaBlaCar?

To je sajt koji povezuje nas putnike sa vozačima koji imaju slobodnih mesta u kolima. Što znači – ako volite da putujete, a nemate prevoz do svoje destinacije, na BlaBlaCar sajtu možete da vidite da li neko ide u vašem pravcu i kada možete da se pridružite. S druge strane, ako ste vozač, često vozite sami i dosadilo vam je da nemate s kim da popričate tokom vožnje, a i želeli biste da smanjite troškove, možete da se registrujete na sajtu i da nađete saputnike.

Svaki saputnik vam plaća određenu cenu i sa saputnicima se u Inboxu dogovarate oko tačnog vremena i mesta polaska. Postoje i relacije u Srbiji (na primer ako vam je potreban prevoz Beograd-Novi Sad, Beograd-Niš i sl), kao i vožnje do inostranstva, npr. Beograd-Budimpešta ili sl).

Naravno da je pored društvenog, ovde bitan i materijalni momenat – ako ste vozač koji podeli vožnju sa drugima uštedećete značajno jer će vam saputnici pokriti deo troškova. A ako ste putnik i delite sa nekim prevoz – i vi štedite jer su cene ovog prevoza najčešće jeftinije od autobusa, a dodatna prednost je udobnost vožnje automobilom kao i kraće vreme samog putovanja.

Takođe, na sajtu postoji i opcija “Samo dame”, za sve žene koje žele da vožnju dele isključivo sa drugim damama. Znam da se sada pitate da li je bezbedno deliti prevoz sa nepoznatim ljudima – svaki član ima ocene, komentare prethodnih putnika, zvezdice koje označavaju koliko je dugo član zajednice. Uvek pročitajte mini biografiju, pogledajte reference, popričajte u Inboxu ako imate nedoumica i onda rešite da li ćete zajedno putovati. Ako vam se neko ne dopadne kroz tu prvu komunikaciju, nađite nekog drugog!

bla bla 1(foto: sajt blablacar.rs)

Sajt se lako koristi – dovoljno je na pravite profil, navedete osnovne informacije o sebi, obavezno stavite sliku, i zatim možete ili da ponudite prevoz ili da ga tražite. Imajte u vidu da se ovde pretražuju i ugovaraju samo vožnje u jednom smeru. Ako vam je potrebno povratno putovanje, morate da napravite dve pretrage.

Kako sve to izgleda u stvarnosti?

Napravila sam profil pre nekoliko meseci, ali nisam imala prilike da koristim sajt sve do prvomajskog putovanja u Italiju. Bila sam pozvana kod drugarice u Udine, mesto na severu Italije blizu granice sa Slovenijom. Gledala sam kako ću najbolje i najlakše tamo da dođem. U idealnom svetu, letela bih nekim low-costom do Venecije pa bih onda išla vozom, ali ta opcija ne postoji iz Beograda (na opšte iznenađenje ljudi tamo – Kako nemate ni jedan low-cost do Venecije? Nemamo).

Šta da radim sad i kako do tamo da dođem – dugarica mi kaže – uzmi BlaBlaCar iz Ljubljane. Druga opcija bila je da dođem avionom u Ljubljanu, odem na autobusku, hvatam bus za Trst, a onda u Trstu voz za Udine. A to mi je delovalo kao preveliko cimanje, posebno sa koferom, lap-topom i po kiši.

Odmah sam se bacila u istraživanje. Na sajtu BlaBlaCar-a sam srećom videla jedan par koji je išao iz Budimpešte u Italiju. Kada na sajtu pretražujete prevoz, on vam prikaže vozače koji se poklapaju sa vašim putovanjem – ti vozači ne moraju da kreću i da idu tačno gde i vi, možda se poklapate samo sa delom njihovog puta, kao što je bio moj slučaj.

saputnici

Ovaj par Ukrajinaca je bio na proputovanju Evropom i kada su kretali iz Budimpešte u Italiju napravili su mapu svoje rute i uklopili se u moje planove savršeno. Prolazili su kroz Ljubljanu svakako, a Udine im jeste bilo blizu rute, ali su opet morali da skrenu sa glavnog puta.

Kada nađete vozača sa kojim biste da putujete, preko privatnih poruka na sajtu se dogovarate oko detalja vožnje. Ja sam im rekla kada stižem u Ljubljanu, oni su predložili da dođem do glavne železničke stanice i da će me tu čekati. Takođe, obavestili su me da će nam se još jedna devojka priključiti. Rekla sam im da znam da neće prolaziti kroz Udine, već blizu njega, ali da sam spremna da doplatim da me odvezu u Udine, ako imaju vremena i volje i prihvatili su.

Sa stranicima u kolima – o čemu pričati?

Taj prvi maj bio je užasno kišovit i vetrovit zbog čega su oni kasnili iz Budimpešte. Srećom, devojka koja je trebala takođe da se priključi u Ljubljani se pojavila na vreme tako da sam sa njom ćaskala i čekala naš prevoz. Ubrzo se pojavio mlad i veseo par i odmah mi je bilo drago što sam se odlučila za sve ovo.

Iako je vreme za vožnju bilo užasno, a oni umorni već od vožnje, samo putovanje je bilo izuzetno prijatno. Oni su aktivni putnici i rekli su mi da stalno kolima putuju Evropom zbog skupih avio karata iz Ukrajine. Često koriste BlaBlaCar da bi smanjili ukupne troškove i da bi upoznali nove ljude.
Pre nego što su se pojavili, razmišljala sam o tome o čemu ćemo pričati, ko li će se pojaviti, ali sva ta pitanja nestanu kada vidite opuštene i vesele ljude. Ubrzo smo počeli i hranu da delimo, razmenjivali smo grickalice i jedni drugima prepričavali doživljaje sa ranijih putovanja.

Iako vidno umorni, bili su fer da ispoštuju dogovor i da me odvedu u Udine. Vožnju sam platila kešom na kraju, samo 10 EUR. Očekivala sam da će biti više i spremna sam bila da platim više. Uštedeli su mi puno vremena i spasili me velikog maltretiranja koje bi me čekalo sa autobusima i vozovima i svim mojim stvarima.

Deljenje prevoza je odlična ideja, ekonomski svima isplativa, a ako imate sreće da naiđete na zanimljive ljude, možda steknete i nove prijatelje. Iskreno se nadam da će BlaBlaCar postati popularan i da će se aktivno koristiti kod nas, kao što se uveliko koristi širom Evrope.

Ako imate iskustva sa deljenjem prevoza, podelite ih sa nama u komentarima.