feat.2
Srbija

Spa vikend u hotelu Solaris

Već dugo vremena me čitaoci i prijatelji pitaju kada ću početi da pišem o Srbiji i mogućnostima za odmor i rekreaciju u našoj zemlji. Moja dosadašnja putovanja po našoj zemlji bila su uglavnom vezana za posete prijateljima i rodbini, uz davne školske ekskurzije i retko kad bih u Srbiji provela vikend u hotelu. U pravom trenutku, naišla je savršena prilika da se otvori poglavlje na blogu o Srbiji i da se istraže hoteli, izleti i mogućnosti za vikend-odmor kod nas.

Iako pripadam tipu putnika koje uvek vuče daljina, ni finansijske mogućnosti ni vreme mi ne dozvoljavaju da putujem u inostranstvo svaki put kada osetim potrebu za promenom i odmorom. Baš u takvim prilikama treba potražiti kvalitetne hotele u našoj zemlji ili regionu koji nude odmor, relaksaciju, spa tretmane, plivanje i wellness, a pritom omogućavaju da uštedite na vremenu i da na vreme stignete u ponedeljak na posao.

solaris dobrodoslica

Srećom, tu su na dohvat ruke.

Mini spa odmor u Vrnjačkoj banji

Sa velikim nestrpljenjem sam očekivala vikend u Hotelu Solaris u Vrnjačkoj banji – umorna od kancelarije i posla, jedva sam čekala da isprobam sve što jedan moderan i nov spa hotel nudi.

Dočekale su me velike i prostrane sobe, uređen i čist hotel u kojem se obraća pažnja na svaki detalj, uz ljubaznost, stručnost i širok osmeh osoblja. Od spoljašnjeg izgleda, održavanih travnjaka i cveća, do preslatkih detalja u trpezariji, u lobiju, kao i u sobama, već vam prvi utisak govori da ste došli na moderno i lepo mesto. Ovaj nov hotel, koji je raspoređen u niz manjih zgrada, nalazi se u mirnom delu Vrnjačke banje sa pogledom na okolne kuće i voćnjake što vam omogućava miran san, bez buke sa ulice ili iz kafića. Posle par noći u miru i tišni shvatim koliko mi to nedostaje u velikom i bučnom gradu kao što je Beograd.

solaris1

U jednoj od najlepših hotelskih trpezarija koje sam ikada videla, uživala sam u obilnom i kvalitetnom doručku, uz veliki izbor slanih jela, čajeva, slatkiša i uz kafu. Prva misao bila je – Šta li ću sve probati za ručak i večeru ako je doručak ovako raznovrsan? Očekivano, bili su pojednako raznovrsni, kvalitetni i ukusni, a asortiman i količina hrane su u potpunosti u skladu sa onim što očekujete od hotela ove klase.

solaris2IMG_5056

Utisci iz spa centra

Jedva sam čekala da uđem u spa centar, ugasim telefon i da vikend konačno počne.

Gosti hotela mogu da koriste spa centar tri sata dnevno, dok se dodatne usluge kao što su masaže i tretmani lica dodatno naplaćuju. Probala sam parcijalnu masažu leđa koja je uspešno opustila napete mišiće i spremila me za relax dan. Spa centar nudi sve što vam treba: krenula sam od slane sobe, zatim prešla u tepidarijum da se zagrejem, gledam u akvarijum i zvezdano nebo, a onda u pohod na finsku saunu (temperatura oko 90 stepeni) i rusku banju (oko 60 stepeni), uz obavezne hladne tuševe između.

Pored toga, tu su i tursko kupatilo, hidromasažna kada, kaldarijum, manja fitnes sala, kao i zatvoreni i otvoreni bazen. Odabrala sam manji, zatvoreni bazen sa morskom vodom zbog delimično oblačnog popodneva, dok je spoljašnji malo veći, okružen šankom i udobnim ležaljkama.

solaris3

Čak i kada je bilo hladnije vreme za plivanje, ovde je dovoljno opuštajuće da se popije kafa i proćaska sa prijateljima. Sve je jako čisto, što je po mom mišljanju jedan od glavnih parametara za izbor hotela, a posebno spa hotela. Jedina stvar koja možda nedostaje ovom hotelu da bi bio savršen je veći unutrašnji bazen za sve nas koji bismo upravo zbog plivanja došli na spa vikend.

Nakon jednog ovakvog tretmana u kvalitetnom spa centru, osećala sam onaj prijatan umor, imala sam utisak da su mi se misli u glavi sredile, a organizam očistio od toksina i opustio. Dok sam odmarala razmišljala sam – Pa što ovo češće ne radim? Kada sam poslednji put bila u sauni? Sigurno je prošlo više od dve godine. Toliko jurimo za raznim obavezama i poslovima čak i vikendom, da retko kad stanemo i kažemo – hoću da nešto uradim za sebe i da radim na oporavku svog i fizičkog i psihičkog stanja i da sebi omogućim jedan spa vikend, bez sedenja za računarom ili televizorom. Često doživaljavamo spa tretmane kao neki luksuz, a u stvari su osnovna, zdravstvena potreba, čije je dejstvo posebno lekovito u današnjem užurbanom ritmu i stresnom načinu života.

Šta videti u Vrnajčkoj banji i okolini?

Deo vremena smo provela sam i u obilasku okoline – od manastira Ljubostinja, udaljenog oko 15 km, zatim sam obišla vinariju Stemina u Trsteniku i probala najsavršenije rose vino (obavezno ponesite makar jednu flašu kući), kao i samu Vrnjačku banju, što mi pružilo veoma sadržajan i prijatan vikend. Blizu je i planina Goč, tako da su zaista odlične mogućnosti za ogranizaciju i malo aktivnijeg odmora, ako to želite.

solaris4Dodatni pozitivan utisak ostavio je mlad vodič iz Turističke organizacije Vrnjačke banje koji je imao veliku želju i puno energije da pokaže sve što je smatrao da je zanimljivo i van standardne ponude, odgovori na pitanja i predstavi svoje viđenje grada. Nadam se će fotografije u nastavku uspeti da dočaraju lepotu mesta.

Zamak Belimarković, nekada letnjikovac generala Jovana Belimarkovića,  sada muzej

Zamak Belimarković, nekada letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, sada muzej

 

Prelepe vile, neke od njih poklonjene Crvenom krstu za lečenje vojnika tokom Prvog svetskog rata. Vrnjačka banja je tokom rata bila veliko lečilište u kom su se lečili srpski ratnici.

Prelepe vile, neke od njih poklonjene Crvenom krstu za lečenje vojnika tokom Prvog svetskog rata. Vrnjačka banja je tokom rata bila veliko lečilište u kom su se lečili srpski ratnici.

 

Karnevalske stepenice i "Most ljubavi"

Karnevalske stepenice i “Most ljubavi”

 

Koliko mi je ovaj vikend prijao i koliko sam se opustila shvatila sam verovatno tek kada sam se vratila kući – dok bi u standardnim okolnostima na neke stresne vesti reagovala burno, u radnu nedelju sam ušla smirena, sa osmehom na licu i stavom – ništa nije strašno, sve će se srediti i rešiti. Nadam se da će ovaj osećaj potrajati, makar do sledećeg spa vikenda.

Zahvaljujem se hotelu Solaris na gostoprimstvu.