SetWidth1920-flight-tickets-bg-large2
Saveti

Avio karte – stručnjak odgovara na vaša pitanja

Kada sam pisala tekst Najbolji sajtovi za traženje i kupovinu avio karata, obećala sam vam da ću imati gosta i stručnog sagovornika na ovu temu, koji će mi razjasniti neke nedoumice i dati par korisnih saveta i trikova.

Moj gost je Nena Todorović-Šlocer, iskusni stručnjak za avio karte i postavila sam joj par pitanja kako bismo razjasnili neke nedoumice. Evo i njenih odgovora:

1.  Da li savetujete kupovinu avio karata preko pretraživača ili direktno na sajtu avio kompanije? I u čemu je razlika?

Da biste sebi obezbedili najpovoljniju cenu avio karte obavezno pogledajte neke od pretraživača koji obuhvataju mogućnost traženja najbolje tarife kod klasičnih avio kompanija, kao i kod niskobudžetnih avio kompanija (ovakvu mogućnost nemaju svi pretraživači).

Jedan od takvih (mada ne i jedini) je Edreams.

Traženje dobre cene na sajtovima avio kompanija predstavlja nepotrebno gubljenje vremena jer je broj kompanija veliki i pretraživanje bi bilo veliki posao.

Ima još jedna caka. Ako je  izbor “pao” na neku od kompanija Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines ili Brussels Airlines onda ćete povoljnije proći (za tačno 16 EUR) ako kartu kupite direktno na sajtu ovih kompanija.

I još nešto, ako niste iskusni u ovome, za početak se obratite iskusnoj osobi (bezbroj je primera grešaka kod kupovine karata preko sajtova kod neiskusnih putnika).

2. Možete li da nam navedete neke od tih grešaka prilikom kupovine avio karata?

Tu se misli na grešku da se recimo kupi karta, ali ne i prtljag (kako da dodate prtljag detaljno sam objasnila ovde), da se recimo zaboravi da se čekira i odštampa boarding pass i slično. Ovde mislimo na low-cost kompanije kod kojih se čekiranje na aerodromu dodatno plaća, tako da uvek savetujemo čekiranje online.

Takođe, trebalo bi obratiti pažnju po kojoj tarifi se kupuje avio karta. Na primer, ako kupite po jeftinijoj tarifi neće postojati mogućnost refundacije i slično. Obavezno pročitajte uslove kupovine karte po određenoj tarifi.

Isto tako može biti pogrešno upisano ime i prezime, to uvek proverite. Takođe, ako negde presedate, obavezno proverite gde presedate i da li vam treba tranzitna viza za tu zemlju. Na primer, dešavalo se da klijent kupi kartu do Amerike sa presedanjem u Kanadi, a da pritom ni ne zna da mu treba tranzitna viza za Kanadu.

3. Koje pretraživače avio karata koristite?

Koristim sledeće: www.edreams.com  www.kayak.com   momondo.com  skyscanner.com

4. Prema Vašem iskustvu, koliko ranije bi trebalo da se kupe karte?

Cene karata i ponuđene promocije najviše zavise od perioda putovanja. Npr. uzaludno je nadati se promociji tokom letnjeg perioda, Božića-Nove godine ili Uskrsa. Za ove periode putovanja kupujte karte što ranije.

Ako se radi o nekom drugom periodu u toku godine, tu već možete da naletite na razne pogodnosti, nije loše prijaviti se na newsletter kod avio kompanija koje će vam onda slati razne promocije.

Hvala Neni što je izdvojila vreme da odgovori na pitanja. Ako imate neku nedoumicu, možete je navesti u komentarima i dobićete stručan odgovor. Nenu možete direktno kontaktirati preko sajta Bookiraj.com.