cover - Copy
Grčka

Uvod u Krit – kroz planine do roze peska

Kad pomislim na Krit, bezbroj prelepih i živopisnih scena i predela mi prolazi kroz glavu: vetar i talasi u Retimnu, vožnja kroz planine i krivine do plaže Elafonisi, zalazak sunca na plaži Falasarna, divan roze pesak, čista morska voda, preukusna grčka hrana, opuštajuća vožnja brodom do rajske plaže i lagune Balos, bezbroj stabala maslina pored puta, nestvaran ambijent na plaži Matala…Krit je zaista posebno mesto jer pruža toliko lepote na jednom mestu. Priroda je prosto neverovatna. Sve što tamo ostavlja najupečatljiviji utisak je delo prirode, skoro netaknuto, divlje, uzbudljivo.

IMG_7358

Na Kritu smo bile 2012. godine u avgustu, preko agencije Kalodoukas (videla sam da su od skoro promenili ime u Mediteranneo). Sa njima smo već išle na Rodos, i pošto su specijalizovani za grčka ostrva, rešile smo da sa njima idemo i na Krit.

Ako želite da letujete na Kritu, prvo je potrebno da odlučite na koju ćete stranu ostrva: na zapadnu ili na istočnu. Krit je zaista veliko ostrvo, tako da za 10 dana ne možete sve da stignete. Na sredini ostrva se nalaze visoke planine, tako da to treba imati u vidu prilikom vožnje i unapred isplanirati rute. Ako odlučite na zapadnu, agencije najčešće vode u Hanju, mestašca oko Hanje i u Retimno, dok na istočnoj su to Heraklion i mestašca oko glavnog grada, kao i Agios Nikolaos i okolina.

krit mapa

Mi smo odlučile da idemo na zapadnu, dugo smo razmišljale da li u Hanju ili u Retimno i na kraju smo odabrale Retimno jer ima i stari grad i veliku plažu, sve na jednom mestu. Hanja ima divan stari grad, ali su plaže van grada, dok u Retimnu imate sve u gradu i svuda možete peške da stignete. Bile smo smeštene u hotelu Olympic Palladium koji mogu da preporučim jer je renoviran, sobe su pristojne veličine, sa balkonima i hrana je odlična, jedina mana je buka noću od automobila jer se nalazi u prometnoj ulici. Morale smo da zatvaramo vrata od terase noću da bismo mogle da spavamo.

IMG_7664

DSC01370

DSC01320

Kada odlučite na koju ćete stranu ostrva, pogledajte šta se od plaža i znamenitosti nalazi u tom delu ostrva i napravite neki okvirni plan šta želite da vidite. Plan vam je potreban da biste znali na koliko dana da uzmete kola. Možete naravno da iznajmite auto tokom svih dana boravka, posebno ako izaberete neki smeštaj daleko od znamenitosti i plaža koje želite da vidite. Nama je to finansijski bilo skupo, pa smo morale da se organizujemo šta želimo da vidimo i na koliko dana da rentiramo kola.

Savet: Auto obavezno iznajmite unapred preko Interneta,  da ne biste prošli kao mi – morale smo da idemo od jedne do druge agencije u Retimnu jer nigde nije bilo slobodnih vozila. Na kraju smo jedva našle neki mali Hundai za 30 EUR po danu.

Na izlete nismo želele da idemo preko naše agencije, već smo rešile da ćemo pogledati šta nude lokalne agencije i ići sa njima, sa vodičima na engleskom jeziku. Lokalnih agencija zaista ima na svakom koraku, a izbor izleta je ogroman! Napravile smo kombinaciju da na neka mesta idemo preko lokalnih agencija, a da uzmemo kola na dva dana da bismo stigli do udaljenih plaža.

Moram da naglasim da je šteta ići na Krit, a ne rentirati auto, jer vam je auto neophodan da biste došli do ovih plaža u sopstvenoj režiji. A ići na Krit, a boraviti samo hotel-lokalna plaža je velika šteta! Krit nije za takav vid odmora, Krit je za avanturu, vožnju, istraživanje plaža, sela, planina, manastira, gradića uz obalu i sl.

IMG_7088

DSC01438

Naš plan na kraju je bio uzeti auto na dva dana:

1. dan: otići na plaže Elafonisi i Falasarna – ova kombinacija nije bila baš idealna, objasniću u narednom tekstu zašto;

2. dan: otići na jug i obići selo Spili i plažu Matala.

A preko agencije smo uplatile izlet na plažu Balos i izlet u Heraklion i arheološko nalazište Knosos.

Time smo dobili 4 u potpunosti popunjena dana, a ostalo smo planirale da provedemo u Retimnu i okolini.

Ako letujete na Kritu, morate uzeti u obzir stavku VETAR. Krit je pod uticajem severnih, severozapadnih i južnih vetrova koji duvaju uglavnom stalno, promenljive jačine, a smer se menja skoro iz dana u dan. Najčešće na recepciji hotela imate prognozu za naredna 3 dana gde je se jasno vide smer i jačina. Sve vam je to veoma bitno zbog talasa na plažama. Tokom našeg boravka, u Retimnu su veoma često bili veliki talasi, a kada bismo otišli na drugu stranu ostrva, bilo je mirno. Uporedite slike sa plaže Matala, po mirnom i po vetrovitom danu:

DSC01439

matala windy

Tokom jula i avgusta je severni vetar posebno jak, što pravi talase na severnoj strani ostrva, tako da nam se dešavalo da bude istaknuta crvena zastavica. Južni deo ostrva je tada miran, jer duva sa kopna ka moru, ali ponekad se malo podigne pesak. Poseban osećaj jačine vetra imaćete dok se vozite centralnim delom ostrva – ako stanete negde i izađete iz auta, osetićete svu jačinu vetra koji struji između planina.

Savet: nemojte da idete na čuvene plaže Elafonisi i Falasarna kada vidite da će duvati zapadni vetar jer su one sa zapadne strane i direktno su otvorene ka moru.

Taj severozapadni vetar je čuveni “mistral”, odnosno “maestral”, čest i na našem primorju. Najbolje je da se sa meštanima i lokalcima posavetujete oko toga kada je na nekoj plaži vetar i koje su plaže više izložene vetru, a koje manje i  prema tim informacijama da odlučite na koju plažu da idete. Na Internetu takođe postoji dosta informacija – vremensku prognozu pratite na grčkom sajtu za vremensku prognozu, a korisne savete o plažama na Kritu sa mapama pogledajte na sajtu Explore Crete.

Krit je takođe poznat u celom svetu po izuzetnom maslinovom ulju i veoma zdravom načinu ishrane. Milioni stabala maslina praviće vam društvo dok ste na ovom ostrvu. Obavezno kupite prijateljima, porodici i sebi makar po jednu flašu. Prodavnice ulja imate na svakom koraku, preporučujem da kupujete organska ulja sa jasnim deklaracijama o poreklu i sastavu.

IMG_7287

Mi smo imale veliku sreću da smo u grupi upoznale dve divne devojke sa kojima smo podelile troškove rentiranja kola i super se provele na letovanju! U narednom tekstu ću navesti najlepša mesta zapadnog Krita.

DSC01526