obala - Copy
Italija, Sicilija

Katanija, grad od lave i Taormina, princeza visoko iznad svih

Katanija – grad od lave,

gde je jede konjsko meso za večeru, a sladoled za doručak

 

Katanija je drugi po veličini grad na Siciliji. Kako se nalazi ispod Etne, više puta je uništavan i ponovo izgrađivan, ima barokni stil, uglavnom u sivoj boji (kažu da je i lava korišćena za izgradnju grada), a grad koji danas vidimo dobio je svoj izgled nakon velikog zemljotresa 1693. godine.

Lako možete da se snađete po gradu, sam centar je Piazza Duomo, jedna od glavnih ulica je Via Etnea, prepuna radnji i kafića i dok hodate njome gledate u vrh Etne i zamišljate kako bi bilo divno da krene neka mala erupcija i da obasja nebo crvenom bojom (nije se to desilo, ali bi bilo divno). Odmah iza trga je riblja pijaca, bučna i puna boja, prošetajte i doživite tu jedinstvenu atmosferu!

katanija1

U Kataniji se leti za doručak jede granita (nalik sladoledu, ali manje kremasto, više kao kombinacija drobljenog leda, voća, šećera) i brioš (slatkasto mekano testo, nalik na krofnu, ali mnogo manje slatko), koje umačete u granitu lagano.

Prvo mi je delovalo da nema šanse to da jedem ujutru čim ustanem, ali kada ste tamo i kada je vrućina, baš prija i osvežava!

20140807_130030 - Copy

Takođe, u Kataniji je jedno od omiljenih jela – konjsko meso! To je lokalni specijalitet na koji su ponosni i stalno ističu da je to tako samo u Kataniji. Postoji veliki rivalitet između Katanije i Palerma (posebno u fudbalu), pa će vam skoro svi reći „Kod nas je tako, ali to ne rade u Palermu, tamo je drugačije.“ Čak će vas i pitati da li vam se dopada Katanija, a zatim dodati „Više od Palerma?“ Recite „Naravno“, bez obzira šta stvarno mislite.

Neki od restorana koje smo posetile su Trattoria di Mario (Via Crociferi 41) gde ćete dobiti tipična lokalna jela, količina za dvoje je toliko velika da četvoro može da jede (samo recite „menu antipasto“). Ako ste za konjsko mesto i ostale specijalitete od mesa, probajte u Trattoria da Achille e Davide,  tamo smo jele uglavnom samo sa lokalcima, bukvalno na ulici, bez turista i fensi stolova, ali uz domaćinsku i opuštenu atmosferu i svu buku i žamor koji prate jednu sicilijansku večeru. Bila sam ubeđena da nema šanse da probam konjsko meso, ali sam ipak na kraju uzela malo i jako je ukusno.

???????????????????????????????

Gde se smestiti?

Naš smeštaj je bio u nekom studentskom stanu, koji je preko leta bio prazan, pa su nam prijatelji omogućili da se tu smestimo. Bilo je sasvim OK za par dana, nameštaj je bio veoma skroman, odnosno, videlo se da stan nije predviđen za izdavanje turistima. Naš prijatelj sada preporučuje pansion Catania Inn – novo mesto u centru Katanije. Ako vam se dopadne, javite se Marku koji radi tamo, naglasite da ste iz Srbije i da ste preko ovog bloga saznali za smeštaj – učiniće sve da se vam boravak učini što prijatnijim! Lično mi je obećao. :)

Plaže – i pesak i vulkanske stene u okolini grada

Katanija je lučki grad, pa samim tim nema plažu u samom centru grada, ali ima rešenja. Možete da birate između peščane plaže malo izvan grada, ali se i dalje računa kao „gradska plaža“ do koje ide bus (lokalci je zovu la Plaia).

Velika je i čak ni vikendom u avgustu nije krcato kao što su mi pričali da će biti. Voda nije bila baš najčistija, ne znam da li je to bio takav dan ili zato što je bilo malo talasa. Ima i kafića i ležaljki, čuje se muzika sa raznih strana i veoma je živo.

Catania

Druga opcija je plaža Aciterezza, stenovita obala, nastala od lave, voda je jako čista, a ima i delova gde je stavljene betonske ponte preko stena, tako da možete da ležite na ležaljci i uživate. Duž šetališta ima kafića i restorana, a zbog stena u vodi imate utisak kao da ste negde na Tajlandu.

Acit.

Ako imate kola, lako možete da dođete do boljih plaža koje se nalaze između Taormine i Katanije, gde lokalci najviše i idu i za koje smo čuli da nije gužva i da je voda čista (kao na primer, plaža Marina di Cottone).

katanija2
Omiljeni kafić u Kataniji bio nam je Razmataz (Via Montesano 19). Slučajno smo na njega naletele i stalno se vraćale, na doručak ili kafu ili uveče, hrana je odlična, atmosfera je prijatna i u velikoj je hladovini, što je jako važno!

Taormina – moderna princeza

Taormina me podseća na neku princezu, svesnu svoje lepote i različitosti, koja sa visine gleda sve ostale, a dok joj drugi osporavaju da li je baš toliko lepa da bi bila toliko uobražena, nju jednostavno nije briga.

???????????????????????????????

Sam položaj Taormine je jedinstven i fascinantan jer se nalazi u brdu i do grada se dolazi strmim serpentinama ili žičarom. Preporučujem da iz drugih gradova dolazite u Taorminu busom jer je stanica u gradu, a ako dolazite vozom, on staje dole u nivou mora, pa opet morate da se penjete gore. Znači, busom je jednostavno lakše. Gradić je stvarno prelep, održavan i ušminkan, prepun cveća, ušuškan i nekako nežan.

Pogled na Etnu je spektakularan.

taormina1

Smeštaj

Bile smo smeštene u hotelu Condor (dve zvezdice, Via Dietro Cappuccini 25).  Udoban mali hotel na uzvišenju sa neverovatnim pogledom na Jonsko more, Taorminu i Etnu, peške 5 min od „glavne“ pešačke ulice u Taormini. Doručak na njihovoj terasi ujutru dok vetar lagano pirka, a vi pravite planove gde ići taj dan i šta videti je zaista vredan svakog dinara koji tu ostavite.

???????????????????????????????

Imajte u vidu da Italijani jedu sladak doručak – to znači da ćete uglavnom za doručak dobijati kroasane i razna slatka peciva, uz Nutelu, džemove , kafu i sl. Tako se jede bez obzira da li ste kod nekog kući ili ste u hotelu/B&B smeštaju. Možete zamisliti tu smešnu situaciju kada u kući naših prijatelja mi pravimo sendviče sa ajvarom (koji smo im odneli na poklon), a oni se čude kako to možemo da jedemo to za doručak.

Šta videti u Taormini

Obavezno – grčki amfiteatar (Teatro Greco). Slike govore same za sebe. Atmosfera je prosto magična. Šetate se amfiteatrom iz 3. veka pre nove ere, u pozadini gledate na vrh Etne, a ispred vas pučina. Kad bi mi neko dao još 10 min u Taormini, otišla bih tamo noću, u idealnom scenariju na neki predivan koncert, dok u daljini Etna „gori“.

???????????????????????????????

Takođe ćete se sigurno prošetati glavnom pešačkom ulicom – Corso Umberto – uska ulica prepuna galerija, prodavnica, antikvarnica, kafića i poslastičarnica, kao i balkona sa cvećem. Početak ulice označavaju vrata Porta Messina, a na drugom kraju je Porta Catania (kad tu izađete pa odmah desno ima poslastičarnica sa fenomenalnim sladoledom). Negde na sredini je Piazza del Duomo sa neverovatnim vidikovcem odakle možete da gledate i more i vrhove Etne, kao i plaže i brodove na pučini. Samo sedite na klupicu i uživajte!

Odmah da napomenem da je Taormina skupa. Shopping tu zaboravite, a piće i hrana su takođe znatno skuplji nego na primer u Palermu. To je jednostavno takvo mesto – slatko, pomalo „fensi“ i ušuškano, gde uveče skoro svi šetaju u skupim haljinama dok im se jahte njišu na talasima. Ambijent je nestvaran i to je tačno, ali po mom ličnom mišljenju ne odražava pravi duh Sicilije. Baš zbog visokih cena i zbog toga što je malo mesto, ne bih preporučivala da se tu ostane 10 dana, već su 2-3 dana tu sasvim OK.

Plaže – žičarom ili busom do čistog mora

Pomalo je avantura ići na plažu.

Imate dve opcije (ako ste bez kola): možete žičarom da se spustite do mora, tu dolazite do plaže Isola Bella. Sa magistrale predivno izgleda, često čujem kako je to „najlepša plaža“, ali se ne slažem jer je kamenje krupno, i dok ulazite u vodu i dok ležite na plaži. Non stop vas žulja kamenje na leđima i noge izlomite dok uđete u vodu. Tako da ne delim opšte oduševljenje tom plažom (takođe popodne nema dugo sunca jer brzo ode iza brda). Pored ove plaže je Mazzaro plaža, ali tu nismo išle. Na slici ispod se vidi plaža Letojani:

1185847_10151788820171484_1538106255_n

Druga opcija je bus, imate autobuse do naselja sa velikom plažom Giardini Naxos (tamo nismo bile, ali dobro proučite to mesto jer veliki broj naših agencija upravo tu vodi grupe) i do mestašca Letojanni (tu smo mi išle). Letojani je ogromna plaža, nije gužva, sitan šljunak, divota! Redovno idu busevi iz Taormine, kupite kartu kod vozača i brzo se stigne (5-10 min). Voda je čista, ima restorana i kafića i delova sa ležaljkama, kao i ogroman deo da slobodno stavite peškir, a da vam drugi ljudi nisu na glavi! Nije gužva i pravo je uživanje!

Pogled na Letojani

Zanimaju vas i ostali gradovi koje smo posetile? Pročitajte i:

Prelepe fotografije plaža, atmosfere u gradovima, na trgovima i pijacama pogledajte u Galeriji.