questorg1
Saveti

Novi pretraživač avio karata – Quest Organizer

Jedna od stvari kojima volim da se bavim je da pronalazim nove i interesantne načine da putujemo što više, vidimo što veći broj zemalja i gradova, a da platimo manje. Svi znamo da cena avio karte ozbiljno utiče na budžet. Šta mislite, da li je moguće videti više gradova na svom putovanju, a avio kartu platiti manje ili isto kao da direktno idete do svog krajnjeg odredišta?

Upravo to vam nudi novi pretraživač avio karata: Quest Organizer.

questorg1

Sa Elom, koja je zajedno sa svojim partnerom sve ovo osmislila, popričala sam preko Skajpa. Ovakav način putovanja i kupovine avio karata mi je jako zanimljiv, pa sam je zamolila da nam objasni kako sve to funkcioniše.

A:  Kako bi opisala Quest Organizer nekome ko nikada nije čuo za vaš sajt?

E:  Opisala bih ga kao pretraživač avio karata koji svakom letu dodaje jednu destinaciju. Ideja je da se doda još jedna destinacija po istoj ili manjoj ceni po kojoj bi bio direktan let. Namenjen je svima koji tokom svog putovanja žele da vide što više,  a ne žele da potroše puno novca na avio karte.

Počeli smo da radimo na ovom projektu jer smo i sami putnici i ovu tehniku smo koristili za naša putovanja. Uvek bismo pokušali da iskombinujemo dva leta i da usput dodamo još jednu destinaciju i to se skoro uvek pokazalo kao jeftinija varijanta nego da direktno idemo do nekog grada. Na taj način smo uštedeli mnogo novca. Tokom tog procesa, shvatili smo koliko je vremena potrebno da se nađu te karte i onda smo rešili da napravimo ovaj pretraživač kako bi proces postao automatski.

Quest Organizer koristi poseban algoritam koji izračunava i pronalazi dodatnu destinaciju za svako putovanje. Bez obzira gde idete, pretraživač će vam naći najjeftiniju kartu i mesto koje možete da posetite između svog grada i konačnog odredišta. Pretraživač vam nudi najviše 5 mesta, tako da sami odlučujete koji grad želite da posetite, a poređani su po ceni. Ako vam je cena prioritet, izaberite prvo ponuđeno odredište. U velikom broju slučajeva uštedećete novac jer će karte biti jeftinije nego da idete direktno do konačnog odredišta. Šta dobijate – i jeftiniju kartu i mogućnost da vidite još najmanje jedan grad.

chile

A: Prema tvom iskustvu, da li putnik štedi novac time što posećuje dodatni grad tokom svog putovanja, s obzirom da tu postoje troškovi – kao što su prevoz, smeštaj u tom gradu i sl?

E: To je odlično pitanje. Sve zavisi od načina putovanja i kakav tip smeštaja koristite, jer postoje različiti načini da pronađete povoljan ili čak besplatan smeštaj, od Couchsurfinga, preko hostela, AirBnB i sl.

Takođe, ako ne želite da plaćate smeštaj u tom gradu, možete da ga posetite samo na par sati. Ta dodatna destinacija može da vam bude samo stop-over, a to lako možete da podesite tokom pretraživanja karata na sajtu. Za sve koji vole da putuju, ovakav način putovanja je samo dodatni plus jer se posećuje još jedan grad i većini ne smeta da plati par noći u novom gradu.

A: Evo da uzmemo primer leta od Beograda do Lisabona, pošto sada nemamo direktan let do tamo. Videla sam da nudite različite gradove koji mogu da se posete na tom putu, odnosno ne nudite iste u odlasku i u povratku, što je jako zanimljivo. Praktično, mogu da vidim 3 grada tokom svog odmora.

E: Da, pokušavamo da budemo što fleksibilniji, posebno kada se radi o gradovima i o datumima. Nudimo različite aerodrome, kao  i datume – tražimo vam najjeftiniju opciju tako da možete na primer da vidite da postoji mnogo jeftiniji let ako krenete recimo dva dana kasnije. Nudimo vam do 5 različitih gradova po smeru, poređanih po ceni, a vama je da napravite izbor. Korisnik je taj koji sam kreira svoj multi-city let. Mi nudimo tu tehniku jer povezivanjem letova putovanje postaje jeftinije. Na cenu karte ne možemo da utičemo. Savetovala bih da se karte kupuju najmanje meseca dana pre puta.

A: Kakav tip putnika ste imali na umu kada ste kreirali ovaj pretraživač?

E: Rekla bih da je namenjen svim tipovima putnika. Odličan je za bekpekere, ljude koji žele da vide što više, a ne da ostanu samo na jednom mestu, zatim za one koji su na dugim putovanjima i proputovanjima širom sveta i menjaju kontinente. Odličan je za istraživače i sve koji žele da vide čak i do 3 grada na svom putu do krajnjeg odredišta, po ceni koju bi platili da su kupili direktan let. Pretraživač uključuje i standardne i low-cost avio kompanije, kao i lokalne avio kompanije.

DSC_0023

A: Kada sam gledala cene avio karata na vašem sajtu, videla sam da nije navedeno da li ta cena uključuje veliki čekirani prtljag ili ne. Mislim da bi bilo korisno da se ta informacija odmah vidi, kako bismo znali da li je cena koju vidimo konačna ili moramo da doplaćujemo za prtljag.

E:  To možete da vidite kada kliknete da kupite kartu (book flight), jer je to već deo politike avio-kompanije. Neke uključuju veliki prtljag u tu cenu, a neke ne. To sve piše na sajtu same kompanije. Nameravamo da uskoro ta informacija bude dostupna i na našem sajtu.

A: Kako ste došli na ideju da napravite ovaj jedinstveni i originalni pretraživač?

E: Moj partner i ja smo svetski putnici i koristili smo ovaj način kupovine avio karata na svom proputovanju kroz Južnu Ameriku koje je trajalo osam meseci. Jako smo jeftino prošli i skoro sve zemlje smo uspeli da obiđemo, čak i Panamu i Kubu. Sve to zahvaljujući kombinovanju velikog broja avio karata u jednom smeru. Tada smo shvatili da je ovo odlična tehnika i počeli smo da istražujemo, a od januara 2014. godine radimo na ovom projektu. Zatim smo krenuli na još jedno putovanje, od Amerike do Poljske, i na tom putu smo uspeli da obiđemo još i Švedsku, Mađarsku, Izrael i Egipat. Bilo nam je jeftinije da idemo na sva ta mesta, nego da letimo direktno iz Amerike u Poljsku.

A: Gde sada živite? I gde planirate da putujete u budućnosti? Hoćete li dolaziti na Balkan?

E: Sada smo u Španiji, u Malagi živimo i radimo jer smo kao start-up prihvaćeni u Bolt Accelerator. Želimo da nastavimo da putujemo i da radimo, da budemo pravi digitalni nomadi. Naša idealna destinacija je Azija, želimo puno toga da obiđemo. Naravno, želeli bismo i da vidimo Srbiju, Hrvatsku, Albaniju tako da se nadamo da ćemo doći i do vas uskoro.

DSC_0124

A: Da li vam je teško da radite i istovremeno putujete? Koliko je teško ogranizovati posao na putu?

E: Definitivno ne možete sve vreme da budete putnik, jer ne možete svaki dan da idete na novo mesto. Živimo na nekom novom mestu par meseci, radimo odatle koristeći razne Coworking prostore i onda taj grad istražujemo polako. Na primer, tokom slobodnog dana idemo na novo mesto u okolini. Takođe, sam život u novom gradu je posebno iskustvo – uvek smo okruženi novom hranom, raznovrsnim pejzažima, novim ljudima i dešavanjima. To je jedan uzbudljiv način života.

Razgovor sa Elom je bio veoma prijatan, a za mene lično veoma značajan jer je to moj prvi intervju :) Drago mi je da je ona bila jako zadovoljna što će se predstaviti u Srbiji i regionu.

U nastavku, evo kako Quest Organizer funkcioniše u praksi:

Evo primera putovanja i uštede, ako želite da putujete Beograd-Lisabon:

Pretraživač vam nudi opciju da u odlasku posetite Barselonu, a za povratak smo izabrali da ne želimo dodatni grad i dobili smo ovu cenu:

questorganizer2

Hajde da sada uporedimo sa cenom BG-Lisabon, preko drugih pretraživača, bez posete dodatnom gradu:

kayak

 U ovom slučaju, na avio karti ste uštedeli 27 USD, a svoje putovanje ste obogatili još jednim gradom. Nakon razgovora sa Elom, shvatila sam da u stvari nemate ni dodatni trošak za smeštaj, samo je potrebno da za koji dan skratite boravak na krajnem odredištu i tako uklopite još jedan grad. U primeru iznad, umesto da u Lisabonu ostanete svih 12 dana odmora, ostali ste 7, a još 4 dana ste proveli u Barseloni i još uštedeli na karti.

Takođe, možete da napravite kombinaciju da posetite neki grad u kojem imate rođake i prijatelje i da ne plaćate onda smeštaj. Tako ste dobili novo iskustvo, novu zemlju i nove utiske, a nemate dodatni trošak.

Ono što se meni lično najviše ovde dopada je ta mogućnost da se poseti toliko različitih gradova, u različitim zemljama po ceni povratne karte do samo jednog grada!

Isprobajte ovaj sajt već sada i javite mi utiske. Da li vam se dopada i šta mislite o ovakvom načinu putovanja?

Sva dodatna pitanja ili nedoumice navedite u komentarima i dobićete odgovor od mene ili od Ele.

Odoh sada da organizujem novo putovanje! :)