featured
Zanimljivosti

Utisci sa Sajma turizma – zašto da (ne) idete?

Sajam turizma sam kao student i neki kratak period nakon studiranja obilazila redovno tražeći neke povoljne aranžmane za proleće i leto. Kako je sajam uvek bio u februaru, taman su prolećni i letnji aranžmani bili spremni za razgledanje i bukiranje.

Vremenom su se stvari malo promenile.

Odnosno, okrenula sam se ka samostalnoj organizaciji putovanja i samostalnom istraživanju sveta. Valjda kako se i mi menjamo, menjaju se i naš način putovanja i način na koji zamišljamo idealan odmor. Međutim, to ne znači da sam prestala da pratim ponude agencija i aranžmane koje nude. Radoznala sam i zanima me, a i veliki broj ljudi oko mene i dalje putuje uglavnom preko agencija i pita me redovno za savete, iskustva i utiske sa prethodnih putovanja.

Grcka

Na sajam sam otišla da bih kao bloger pogledala šta je novo u turističkoj ponudi. Kakva su predviđanja turističkih radnika, šta se najviše traži i gde ćemo ovog leta putovati? Ima li popusta? Da li uopšte ići na sajam?

Na štandovima par naših agencija našla sam odgovarajuće sagovornike sa kojima sam popričala o tome šta je sada aktuelno.

Tanja Živanović iz Viva Travela je rekla da je najtraženija destinacija Grčka, a nju prati Italija i Sicilija, koju nude i avionom (čarter let) i autobusom. Parga i Lefkada su takođe u ponudi čarter letom ili autobusom, uz Krit, Rodos, Skijatos. Sajamski popust za avio aranžmane je 10%, autobuske 15%. Popust traje tokom sajma, a možete platiti i u poslovnicama.

Svetlana iz agencije Ponte je rekla da imaju standardno čartere za sve atraktivne destinacije, a novo za naše tržište je Kalabrija, uz dve nove destinacije – Limnos i Samos. Sajamski popust i cenovnici važe do kraja meseca. Popusti su oko 30-40%.

Marija Riznić iz Eurojet agencije rekla mi je da najviše idu Grčka, Španija i Italija, kao i da Turska ide nešto slabije ove godine. Sajamski popust traje do ponedeljka ujutru, za čarter letove je 10%, wellness programe 7% i za evropske gradove je 7%. Možete da uplatite po sniženim cenama i u poslovnicama.

Iz agencija Big Blue i Kontiki, razgovara sam sa Dušanom i Anom koji su mi rekli da imaju “ceo svet na dlanu” i da novi čarteri ka Atini i Solunu omogućavaju lakšu organizaciju letovanja u tim regijama. Tu su i čarteri za Španiju, Tursku. Očekuju da će najtraženije biti Grčka, Turska, Sicilija. Uz novi “Kontiki Economy” program, nadaju će da će privući goste sa nižim budžetom nudeći hotele sa dve ili tri zvezdice. Sajamski ili early booking popust je do kraja meseca i maksimalno iznosi do 45%, uz dodatne popuste ako uplatite na sajmu.

Zatim sam i pričala sa predstavnicima agencija iz Albanije, koji su mi rekli da bismo trebali posetimo Albaniju zbog UNESCO znamenitosti i obale – objasnili su mi da imaju lepu obalu, sa čak i crnim peskom. Uz to, kažu da bi rado dočekali goste iz Srbije i da im je prva asocijacija na naše ljude Lepa Brena :) A da vole i Draganu Mirković :) Svi na štandu su bili jako ljubazni i simpatični.

Albanija

Na veselom štandu Kube sam popila čašicu jakog ruma i nastavila ka drugim štandovima. Sa simpatičnim predstavnicima Turističke organizacije Namibije pričala sam o mojoj ljubavi prema Africi i rekli su mi da moram videti i Namibiju, posebno pustinju. Uz iskrene želje da se opet uskoro nađem na najlepšem kontinentu, prešla sam u halu 4 gde je izložena bogata turistička ponuda Srbije, uz lokalne meze, muziku i kolo.

Namibija

Na kratko sam se odmorila na atraktivnom štandu hotela Palisad sa Zlatibora, koji renoviran čeka nove goste, uz moto “mesto gde se odmaraju zvezde”, sa ponosom ističući da ih je posetila i Lady Gaga tokom svog boravka u Srbiji. Uz moderni ambijent i 4 zvezdice koje ponosno nosi, sigurna sam da će se uskoro naći na mojoj listi vikend-hotela.

palisad

Uz sajam turizma, u toku je i sajam vina, pa dok prelazite iz jedne hale u drugu, okrepite se kvalitetnim domaćim i regionalnim vinima. Dodatno možete sebe da obradujete lepim ručnim radovima i suvenirima iz Srbije. Šetajući tako sam naišla na par štandova sa prelepim sitnicama za poklone, a sebi sam uzela jednu divnu šolju. Sve je pravljeno ručno, kod nas. Ako nemate ideju šta da ponesete prijateljima u inostranstvu kada putujete, ovde možete naći puno interesantnih, a nesvakidašnjih sitnica.

rucni rad

ukrasi

Da li da idete na sajam?

Ono što meni lično ne prija na sajmu je prevelika vrućina u halama, ogromna gužva i još veća buka. Ako idete, spremite se na ovo i bez flašice vode ne krećite. Veliki je broj izlagača, informacija i uz sav prateći žamor, brzo boravak u tom prostoru postaje neprijatan. Kada bih putovala preko agencija, mislim da bih radije pogledala ponude na Internetu i otišla da uplatim u poslovnicama, nego što bih išla na sajam. Sve cenovnike bi trebalo da imate na Internetu, a opise hotela svakako morate dodatno i samostalno proveriti i istražiti pre uplate, to već znate.

Indonezija Marmaris

Informacije koje su naveli predstavnici turističkih agencija navedene su isključivo u informativne svrhe i nisu sponzorisane od strane navedenih agencija, niti sadrže ličnu preporuku za putovanje istim. Neke od agencija čije sam štandove posetila nisu imale predstavnika koji bi odgovorio na moja pitanja i zbog toga se nisu našle u ovom tekstu.