departures
Saveti

Važne provere pred polazak – spremni?

Veliki broj nas se ovih dana sprema na put. Neki će u toplije krajeve, drugi će po Evropi, a neko će po našoj zemlji i/ili okolini. Bez obzira na to kuda putujete, par veoma važnih stvari koje ću navesti u nastavku pomoći će vam da spremni odete na put.

Ovu listu možete da koristite pred svako putovanje, u bilo koje doba godine, kako biste bili sigurni da ste obavili sve što je od ključne važnosti za bezbrižno putovanje!

Obavite ovu poslednju proveru pre nego što zaključate vrata stana i krenete u novu avanturu:

  • Da li ste skenirali pasoš?

Svoj pasoš, kao i pasoše saputnika, obavezno skenirajte. Taj skenirani dokument pošaljite sami sebi na e-adresu, a jedan primerak odštampajte. Zašto to da uradite? Skenirani dokument koji čuvate u svom poštanskom sandučetu negde na mreži može da vam zatreba ako se dogodi da izgubite pasoš ili da vam ga ukradu. Odštampani skenirani dokument nosite sa sobom.

Lično ne volim da nosim pasoš svuda sa sobom kada putujem, već ga ostavljam u sefu hotela (ili koferu), a sa sobom nosim samo odštampanu skeniranu prvu stranicu pasoša. Pošto retko na put nosim ličnu kartu ili vozačku dozvolu, ovaj papir mi je praktično jedini način identifikacije kada pasoš nije uz mene.

Za svaki slučaj, odštampajte i rezervaciju smeštaja. Iako to retko traže, čitaoci bloga su mi javili da su im tražili na aerodromu, prilikom dolaska u Nemačku, da pokažu rezervaciju smeštaja.

Obavezno proverite i datum isteka važenja pasoša!

  • Da li ste kupili zdravstveno osiguranje?

Kupite osiguranje! Veliki broj nas misli “ma šta će mi se dogoditi, idem samo na 3-4 dana”.

Ne znate šta će vam se dogoditi i nemojte rizikovati!

Osiguranje nije skupo, a biće vam mirna glava dok ste na putu. Mislim da je preveliki rizik ići negde bez osiguranja, a posebno u egzotične krajeve. Čak i kada ste u Grčkoj može da vam se desi na stanete na ježa, dobijete upalu uha, stomačni virus ili slično. A imate li novca da sve to platite iz svog džepa? Osiguranje u džep i mirni ste!

Passport-with-Map

  • Da li ste fotografisali kofer?

Sada verovatno mislite – što to da radim? Zato što kofer može da vam se izgubi. Može da se desi da dođete na svoje odredište i da vam kažu da ćete svoj odmor provesti bez kofera, kao što se nama desilo i o čemu sam vam već detaljno pisala. Kada na šalteru za izgubljene kofere budete morali da prijavite nestanak, moraćete da se objašnjavate koje je boje kofer, zatim koje je veličine, materijala i sl. Najlakše je i za vas i za radnika na šalteru da jednostavno pokažete sliku i sprečite sve “lost in translation” greške.

Takođe, može se desiti da vam avio kompanija ošteti kofer u putu, što je još jedan dobar razlog za fotografisanje kofera.

Dodatno osigurajte svoj kofer nekim od obeleživača za kofer, gde ćete navesti svoje informacije čitko i to vam zaista može pomoći da vas brže kontaktiraju. Ovi obeleživači se mogu naći i na pultovima na aerodromu i takođe nekada mogu da budu korisni, ali je njihov končić pretanak i stalno mi se dešava da se jednostavno otkinu tokom puta. Kvalitetan obeleživač (luggage tag) zaista vredi i čuva vam živce. Stavite na sve kofere koje čekirate i nadajte se najboljem!

Fotografišite telefonom svoje kofere i neka vam ta slika bude u telefonu stalno.

Neki od nas, priznajem, imaju originalnije ideje: :)

kofer

  • Da li ste poneli ručni prtljag?

Nakon čitanja prethodnog pasusa, jasno vam je zašto je ručni prtljag neophodan. Kada smo ostale bez kofera, rekli su nam da ćemo ih dobiti tek kada dođemo kući, a mi tada nismo imale bukvalno ništa kod sebe. Ni četkicu za zube, ni rezervni donji veš…ništa! A došle smo na letovanje od 12 dana. Ne želite da znate koliki je to osećaj bespomoćnosti, besa i nerviranja. Tada smo naučile lekciju.

Od tada – obavezno par najosnovnijih stvari u ručni prtljag tokom svakog putovanja avionom. Četkica za zube i mini pasta, neko mini pakovanje gela za tuširanje, rezervni donji veš i čarape, makar jedna majica, lekovi i punjači. Obavezno sva dokumenta i novac uvek sa sobom, a ne nešto u kofer, nešto sa sobom!

hand luggage

  • Da li znate brojeve telefona svojih saputnika napamet? Ne? Zapišite ih negde!

Ja prva ne znam uvek,  da budem iskrena. Toliko se svi oslanjamo na mobilne telefone, da ne znamo ni 5 brojeva napamet. Zabeležite u neki blokčić koji nosite sa sobom sve bitne brojeve telefona: svojih saputnika, adresu i broj telefona smeštaja u koji idete i par brojeva bliskih ljudi kod kuće. Telefoni se lako gube, padaju i bez brojeva ste kao izgubljeni.

Evo primera: kada sam bila u hostelu u Barseloni, došla je devojka sva izgubljena u našu sobu jer joj je telefon pao već na aerodromu i ekran se slomio i ne radi. Ne zna ničiji broj napamet, nije se nikome javila da je stigla. Nema drugi telefon, ne može nikome da se javi odmah. Nudila sam joj moj telefon, ali ona bukvalno nije znala ni jedan jedini broj. I to lako svima može da se desi. Kažem joj da ide u internet-cafe u hostelu i da sa FB javi nekome da je stigla, a ona kaže da ne zna koja joj je šifra. A da promeni šifru nije mogla, jer je namestila da joj verifikacija dolazi SMS-om….Na kraju je kupila novi telefon.

  • Da li ste poneli sve punjače?

U velikoj meri se oslanjamo na tehniku i kada nešto ne radi, osećamo se izgubljeno. Proverite da li ste spakovali: punjač za mobilni, rezervne baterije za fotoaparat i njihov punjač, adapter za struju (za zemlje u kojima je to potrebno), kao i eksternu bateriju za mobilni.

Tek sada, nakon putovanja u Afriku, shvatam koliko je eksterna baterija za mobilni važna i neophodna. Kada dugo putujete, nemate gde da napunite telefon. Neka putovanja busom su trajala i preko 10 sati i svima su nam baterije bile pri kraju. A nije baš prijatno da budete bez baterije u novoj zemlji u sred noći.

  • Da li ste poneli neophodne lekove?

Bez obzira gde putujem, makar i samo do Mađarske, nosim lekove za glavobolju i nešto za stomak. Višegodišnje iskustvo mi je pokazalo da je to obavezno. Čak i da ne zatreba vama, velika je verovatnoća da će zatrebati nekome u okolini. Glavobolja usled nespavanja, presedanja na letovima i dugog čekanja na aerodromima javi se iznenada i često bez lekova ne može da prođe. Uz to, nosim neki probiotik, uglavnom preventivno, ali na destinacijama kao što je Egipat mislim da je neophodan.

Barselona

  • Da li ste proverili datum isteka kartica koje nosite i stanje na računima?

Proverite da li vam važe kartice. Negde zapišite tačno koliko ste novca imali na računima pre polaska, koliko novca nosite u gotovini i u kojoj valuti. Tako ćete lakše i preciznije pratiti finansijsku situaciju na putu. Dok nisam počela da pišem, nisam imala predstavu koliko novca zaista trošim na putu. Čas platim karticom, čas kešom i na kraju se izgubim u svim tim računima i izvodima. Vodite računa o troškovima na dnevnom nivou i uvek ostavite neki iznos sa strane za hitne slučajeve. Takođe, veoma je bitno da znate broj telefona kontakt centra banke na koji možete da prijavite nestanak/krađu kartica.

Ako je vaš odgovor na sva gore navedena pitanja “Da” – spremni ste!

Srećan vam put i neka vam Nova 2016. godina donese avanture o kojima ste do sada samo sanjali! Možda se negde sretnemo! :)