Stitched Panorama
Zanimljivosti

Hrana i vina regije Pijerija predstavljeni u Beogradu

Sajam turizma, koji se ove godine održavao u Beogradu od 18-21. februara 2016. dopunile su različite propratne aktivnosti koje su za cilj imale predstavljanje bogatih turističkih ponuda, uz degustaciju hrane i pića koje krase određenu oblast ili zemlju.

Imala sam čast da budem pozvana na gala večeru u prelepom Kraljevskom dvoru, gde sam zajedno sa kolegama blogerima i novinarima otkivala šta to grčka regija Pijerija ima da ponudi svima koji je ovoga leta budu posetili. Do sada sam pored Atine, posetila još Krit, Rodos i Solun, tako da je ova regija, iako popularna u Srbiji, meni lično bila pomalo nepoznata. Više nije.

Oblast Pijerija je možda napoznatiji kopneni deo Grčke u kojem svakog leta odmara veliki broj ljudi iz Srbije. Sedište okruga je grad Katerini, a poznata letovališta su Paralija, Leptokarija i Nei Pori.

Castle of Platamon - Pieria                                               (Zamak u Platamonu, foto: Turistička organizacija Pijerije)

Naš domaćin bila je Privredna komora Pijerije uz podršku Udruženja hotelijera Pijerije i Saveza turističkih smeštajnih kapaciteta Pijerije – Pele – Imatije.

Prijem je održan u Kraljevskom dvoru u Beogradu, čiji prostor je ljubazno ustupljen od strane prestolonaslednika princa Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine, sa ciljem da se ugosti promocija turističkih mogućnosti Pijerije i da se ukaže na kvalitete koje poseduje ovaj region iz oblasti gastronomije, vinarstva i generalno na visok nivo usluga koje se pružaju posetiocima.

JT__6509

Za izbor menija lično se pobrinuo šef kuhinje hotela „Poseidon Palace“ gdin Nikos Gonelas sa svojim pomoćnicima, dok je prezentaciju vinogradarstva, osobina geografskog područja i vina koje se prave u Pijeriji obavio enolog i vlasnik Vinarije „Pijerija Eratini“ gdin Pavlos Argiropulos.

Najviše mi se dopalo belo vino, ukusni i mekani losos, a veoma prijatni i ljubazni domaćini su se trudili da odgovore na sva naša pitanja. Tradicionalno prijateljstvo koje postoji između Grčke i Srbije osećalo se i ove večeri, tako da sam zaista imala utisak da sam “među svojima”.

Uživala u ovom vrhunskom gastro događaju i priznajem da su me predstavnici ovog regiona veoma zainteresovali da ubrzo posetim ovu oblast. Shvatila sam da je grčka kuhinja mnogo više od girosa, fete i tzazikija i da bi zaista trebalo da se detaljnije pozabavim gastro ponudom i vinima Grčke tokom nekog od narednih putovanja.

A šta je bilo na meniju? Pogledajte na fotografijama:

JT__6587

JT__6683

JT__6768

prijem

JT__6268

JT__6724 - Copy

Sve fotografije sa događaja: Jovana Tomašević